Откриха планета, където годината трае 80 000 земни години

4765
Откриха планета, където годината трае 80 000 земни години

Астрономите от университета в Монреал се натъкнаха на интересно откритие. Става дума за екзопланета, която се намира на разстояние 155 светлинни години от нашата родна Земя.

Това новооткрито космическо тяло се отличава с една интересна особеност– една година на повърхността му се равнява на цели 80 000 земни години.

НАСА откри планета, на която може да има живот

Космическият телескоп на НАСА Кеплер е намерил планета с размерите на Земята, която е възможно да поддържа живот, съобщиха от американс...

Наименованието на планетата е GU Psc b. Самата тя е отдалечена от своята звезда GU Psc A на разстояние, превишаващо 2000 пъти дистанцията между Слънцето и Земята. Обектът е един от малкото планети, окрити с помощта на директното наблюдение. Негови изображения са получени с помощта на телескопа Gemini South telescope и CFHT в диапазона на видимата и инфрачервената светлина.

Изучавайки планетата GU Psc b, изследователите използвали голямото разстояние между планетата и нейната звезда и съответно отсъствието на силно излъчване от светлина, за да направят множество снимки в различен диапазон на спектъра на светлината.

Това позволило с висока точност да се определи положението, траекторията на движение, размерите, масата и други параметри на изследвания обект.

Над 70 български общини ще участват в Часа на Земята

На 29 март от 20.30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часът на Земята – международна...

„Светлината от планетата е по-ярка, когато е наблюдавана в инфрачервената област на спектъра, а не в диапазона на видимата светлина. Отразяваната от планетата светлина от звездата е доста слаба, но повърхността на планетата излъчва достатъчно много топлинно излъчване, което ни позволи да идентифицираме GU Psc b и да установим нейните параметри“, коментират изследователите от университета в Монреал.

По този начин учените установили, че температурата на повърхността на планетата е 800 градуса по Целзий.

Местонахождението и траекторията на движение на планетата позволяват да се изчисли приблизителната й възраст и масата й, която е  9-13 пъти по-голяма от тази на газовия гигант Юпитер.

Учените допълват, че откриването и изучаването на GU Psc b е осъществено с помощта на телескопите в Observatoire Mont-Mеgantic (OMM), канадско-френския телескоп на Хаваите Canada-France-Hawaii Telescope, CFHT, обсерваторията W.M. Keck, както и Южната и Северна обсерватория Gemini.

Откриха предполагаема непозната планета в Слънчевата система

Астрономи са открили небесно тяло, което, според тях, е планетоид, обикалящ Слънцето, който не е виждан никога преди, пише The Verge. П...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com