Откриха загадъчни удължени черепи в гробница в Мексико

34993
Откриха загадъчни удължени черепи в гробница в Мексико

Периодично от различни краища на света се появява информация за открити странни скелети на уж човешки на пръв поглед същества, но с нетипични за човешката раса белези. Подобна загадъчна находка имаме и в България – череп, открит в района на Златоград, за който, според някои смели хипотези, се твърди, че принадлежи на извънземно същество. Сега от Мексико идва подобна новина за открити от археолозите не един, а цели 13 черепа със странна, нечовешка форма.

Необичайните находки са намерени в гробница в щата Сонора в северно Мексико. На тях се натъкнали специалисти от института INAH. В гробницата били открити останките на общо 25 души. Учените забелязали нещо странно при 13 от тях – техните черепи били силно удължени, напомняйки главата на извънземното от филма „Пришълецът“. Освен това при пет от тринадесетте необикновени скелета археолозите установили, че зъбите им са били обработвани по странен начин.

Гробницата на Чингиз хан може да скара Китай и Монголия

През последните 800 години всички - от археолози до иманяри, мечтаеха да открият гроба на Чингиз хан. Днес най-после можем да кажем, че...

Още един интересен факт озадачил доста учените – в общото погребение бил открит само един единствен скелет, принадлежащ на жена. При извършените анализи археолозите установили също, че 17 от скелетите са на деца на възраст от 5 месеца до 16 години. Според изследователите гробницата датира от 900-1200 година преди новата ера.

Учените не твърдят, че скелетите с деформирани черепи са принадлежали на извънземни същества. Те поясняват, че вероятно става дума за интересен обичай, практикуван често на територията на Мезоамерика.

При него черепът се деформирал още в ранна детска възраст, като целта била постигане на подобно издължаване в по-късни години от живота на човек. За целта детският череп бил притискан с помощта на специална преса. В резултат на това с времето той ставал издължен, придобивайки този нетипичен за хомо сапиенс вид.

Искат прекръстване на Мексико

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон, който ще напусне поста си на 30 ноември, се обърна към Конгреса с предложение да бъде променено...

Издължените черепи символизирали висок статус в обществото, коментират археолозите. Въпреки че процедурата била въпрос на престиж, тя изобщо не била безопасна и много деца намирали смъртта си, докато траело удължаването на черепа им. Подобни трансформирани черепи са откривани неведнъж в различни части на планетата, като особено известни са подобни находки от Египет, Южна Америка, Перу, Тибет и др. Според историческата информация и откритите артефакти, дори самата Нефертити е притежавала подобен издължен череп.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com