Патриот е, душа дава...

9654
Патриот е, душа дава...
Снимка: БГНЕС

С право премиерът Николай Денков направи специално изявление, свързано с партия "Възраждане", и призова институциите да разследват Костадинов. Отдавна, още от ранния Сидеров, в българската политика не сме имали толкова агресивно присъствие.

В отговор Костадинов взе да говори за реставрация на фашизма, тоталитаризъм и диктатура, приписвайки всичко това на партията, с чийто мандат се състави правителството.

В Народното събрание наистина вилнее неофашистка партия и тя не е "Продължаваме промяната". Тя е на онези депутати, които заграждат трибуната и не дават на свой колега да се изкаже. Които влизат в ръкопашни боеве в пленарната зала. Които плюят в буквалния смисъл опонентите си и са готови във всеки един момент за физическа разправа.

Та говорейки за фашизъм, Костадинов първо да погледне себе си и своите хора - то не бяха закани, то не бяха изстъпления. Ето, да обърнем внимание на ключовото изказване, което предизвика масови реакции. Костадинов написа в социалните мрежи следното: 

"Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството." 

Достатъчно е човек да има бегла предствата за историята на нацизма, за да знае, че геноцидът на хора започва с геноцид в речта - именно от този тип. Написаното от Костадинов е нагледен пример за т.нар. "дехуманизация" - твърдения за определена група от хора, които директно отнемат от тях човешкото, правото на живот, достойнство и чест. Спре ли за тях да се мисли като за "хора", пътят към унищожението им става разчистен. А Костадинов, в думите си, е направил тъкмо това. Първо е обявил опонентите си за "античовешка сган" (към "сган" изглежда се добавя "античовешка", за да е съвсем сигурно, че в сганта все пак няма и някой човек). После е продължил с "уродлива измет". И накрая е прокламирал необходимостта от унищожение. За "доброто на човечеството". 

Всички тези нацистки прийоми - за да се легитимират като супер-мега-патриоти. Само че няма кой да им вярва, освен онези, които си татуират Ботев по бицепсите.

Прав е бил Каравелов, че преди да се бори за свобода и демокрация, народът трябва да се образова. Липсата на автентичен просветен национализъм изкарва на сцената някакви комедианти, които на всичкото отгоре са и финансово нечисти. Но границата от комедианта към жестоката саморазправа с политическия съперник вече изглежда притеснително малка. 

Шарлатанството на Костадинов, напомням, включваше и изкусно използване на анти-ковид настроенията за създаване на опозиционен партиен имидж. Оказа се, че депутати на Костадинов са си ваксинирани съвсем чинно. Но и това не стигна до умовете на избирателите, та засилиха още повече сляпата си вяра. За съжаление, бяха излъгани пак и се очерта това да им е съдбата, докато има такава партия.

Към днешна дата нещо да сте чували за субсидиите? Някакъв законопроект, ключов, да е внесен от "Възраждане"? Няма такова нещо. Формацията и нейният лидер се занимават с "Промяната", като че ли те са най-големият народен враг. Не бедността. И не глупостта. ПП се били договаряли с едно определено посолство. Ами повече от видно е, че "Възраждане" се договаря с обратното посолство. Но не смятат това за национално предателство. Нито яростните си проруски откровения. Да, те са в реда на нещата, щом има кой да им вярва.

Въпросът е - докога?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com