Пица със срок на годност 3 години ще хапват американските войници

4541
Пица със срок на годност 3 години ще хапват американските войници
Снимка: Getty Images / Guliver

Пицата е любимо нещо за хапване на мнозина от нас. Оказва се, че и военните не правят изключение. Американските военнослужещи пожелали в порциона им да бъде включена пица. Специално заради тях учени от военната лаборатория в американския щат Масачузетс създали необичайна пица.

Пицата на американските специалисти може да се съхранява в продължение на три години, без да се замразява в хладилник, като остава напълно годна за консумация.

Тесто за пица се превърна в чудовище

Положителната страна на рециклирането на храната е, че за всеки клиент в ресторантите има пресни съставки и смеси. Когато обаче въпрос...

„Може да я оставите в опаковката й в продължение на цели три години и тя ще продължи да бъде подходяща за ядене“, коментира Мишел Ричардсън, сътрудник на научно-изследователския център при министерството на отбраната на САЩ. Тя допълва, че учените работели върху създаването на необичайната пица в продължение на две години.

Основният проблем, с който се сблъскали изследователите, бил свързан с влагата в доматеното пюре и сиренето, която с времето започва да прониква в тестото и да влошава състоянието му. За да избегнат това, учените увеличи съдържанието на продукти, предотвратяващи овлажняването – захар, сол и сироп.

Освен това те променили киселинността на доматеното пюре, сиренето и тестото, за да забавят размножаването на бактерии.

В опаковката на пицата били добавени и метални проводници, чието предназначение е да поглъщат проникващия вътре кислород.

Най-лютата пица в света - по-силна и от сълзотворен газ

Най-лютата пица в света се предлага във Великобритания, пише в. "Дейли експрес". Кръстили са я "Смърт от пица" (Death By Pizza) и може...

Военнослужещите още не са опитали новия хранителен продукт, но той вече е тестван от специалистите от военната лаборатория, които харесали вкуса му. „Доста прилича на пица, приготвена в домашна фурна. Единствената разлика е, че не е гореща, а със стайна температура“, споделя впечатленията си Джил Бейтс, изследовател, опитал парче от пица с пеперони. Той разказва, че за тези, които не обичат свинско месо, учените са разработили вариант с пуешко.

Новината одобрява и бившият подполковник Дейвид Ацет. „В армията да получиш блюдо, което ти напомня за дома и което обичаш, може съществено да повдигне бойния дух“, отбелязва той. Ацет допълва, че в продължение на години една от любимите храни на американските войници е била порция спагети.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com