По-бързите компютри ще открият извънземен живот до 20 години

5103
По-бързите компютри ще открият извънземен живот до 20 години
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ако извънземен живот съществува, ще го намерим в рамките на две десетилетия, благодарение на напредъка на компютърните технологии, които увеличават скоростта на откриване на нови звездни системи, посочва старшият астроном на инициативата за търсене на извънземен интелект SETI, цитиран от The Telegraph.

Инициативата е основана през 1984 година, за да изучава Вселената и да търси живот на други планети. Тя провежда серия от програми, използвайки радио и оптични телескопи в търсене на сигнали от извънземни същества. Работата й зависи от компютри, които анализират данни, за да отличат каквито и да е изкуствени сигнали от “шума” на Вселената.

Учените: Ще открием извънземен разум до 24 години

Някои от нас вярват в съществуването на извънземен живот, дурги – не. На последните обаче скоро ще им се наложи да повярват, тъй ...

Досегашните проучвания на SETI са обхванали няколко хиляди звездни системи, а вероятно трябва да се “претърсят” няколко милиона, за да се отбележи успех, казва Шостак в интервю за Popular Mechanics. По думите му разработването на все по-мощни компютри, които обработват все по-голям обем данни, ускорява пътя към целта.

“Трябва да не забравяме, че все още сме в началото, що се отнася до търсенето на извънземен интелект. Казвайки, че не улавяме никакви сигнали е все едно Колумб, който е тръгнал да открива нов континент, да преплува няколко десетки километра от бреговете на Испания и да се върне обратно, казвайки “Няма нищо там!”, отбелязва Сет Шостак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com