Превърнаха суперкомпютър в доктор Хаус, който може да псува

8402
Превърнаха суперкомпютър в доктор Хаус, който може да псува

Суперкомпютърът Watson, създаден от компанията IBM, стана известен през 2011 г., когато пред очите на многомилионната телевизионна аудитория победи хората, участващи в популярната игра с въпроси «Jeopardy». Тогава машината успяваше да разпознае безпроблемно зададените въпроси и самата тя да отговори на глас.

Сега специалистите осъществяват нови планове за компютъра, сред които превръщането му в доктор Хаус и обучение в разговор на жаргон.

Пускат първото устройство за управление на компютър само с очи

Миналата година по време на CES 2012 от компанията Tobii представиха контролера PCEye и интерфейса Gaze UI, които, използвани съвместно...

Благодарение на огромния обем на твърдия диск, програмният комплекс на Watson, за създаването на който са били необходими четири години, е способен лесно да усвоява нови знания, да ги анализира и да ги съпоставя с получени по-рано данни. Още с появата си компютърът можеше да работи с Уикипедия и други подобни ресурси за търсене и предлагане на информация. Работеща на базата на сървъра IBM Power7, машината по мощност е еквивалент на 90 сървъра. Неговата изчислителна способност се равнява на тази на шест хиляди съвременни компютъра със средностатистически параметри.

Този „умник“ има всички данни да се превърне в новия доктор Хаус, но в електронен вариант.

Създателите на машината възнамеряват да я накарат да диагностицира сама заболяванията по симптомите и да намира най-добрия начин за лечение от всички възможни. Watson дори вече е приспособен за работа в няколко американски клиники, сред които и един онкоцентър в Лос Анжелис. Едно от обученията, което компютърът преминал за влизането си в роля на доктор Хаус, било изучаването на сложни термини от медицински речник.

Освен медицински жаргон обаче, Watson вече разбира и уличен диалект.

Не хора, а компютри ще управляват офисите и предприятия в близкото бъдеще

Всички понякога негодуваме срещу шефовете си и казваме по някоя и друга недобра дума за тях (моля, шефовете да не четат). Скоро обаче н...

На тези знания машината била обучена от своя „учител“ от IBM – Ерик Браун. Идеята му била да разнообрази и обогати речта на суперкомпютъра. Съчетаването на знания от медицината и уличния начин на говорене обаче довело до шокиращ резултат. По време на първата си медицинска консултация Watson съобщил диагнозата на толкова „лют“ жаргон, изпъстряйки заключението си с куп ругатни, че лекарите-колеги на компютъра били направо зашеметени.

Оказва се, че въпреки „образоваността си“, компютър от подобен ранг не може да направи разлика между това кое е прилично и кое неприлично.

За да не изпадат отново в подобни ситуации, лекарите помолили Ерик Браун да премахне жаргона от паметта на машината. Но тук всички ги очаквала още една изненада – опитите на учените да накарат машината да общува само на културен език се оказали неуспешни. Единственият изход останал изборът на ръчно почистване на паметта и инсталирането на допълнителни речникови филтри. Дори след вземането на тези мерки обаче не е сигурно, че Watson вече няма да псува, предупреждават неговите създатели.

Редактор: Анна Маринова

Д-р Хаус влиза в нов сериал

След като затръшна вратата на ролята си като д-р Хаус, която му донесе 2 награди Златен Глобус, големият актьор Хю Лори ще влезе в кож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com