Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокур(*)атура

13 ноември 2015, 11:41 часа • 6255 прочитания

На записа има две жени, един мъж и едно куче, което мисля, че е най-добросъвестният участник. С тази духовита реплика главният прокурор Сотир Цацаров на практика омаловажи поредния страхотен скандал в съдебната ни система.

Коментар на редактора

Историята накратко - скандалните записи на телефонни разговори между главната обвиняема по аферата "Червеи" съдия Владимира Янева и също толкова скандалната ѝ колежка по случая "Белведере" Румяна Ченалова няма да бъдат проверявани по същество. Няма значение, че те създадоха повече от основателно съмнение, че точно Цацаров, наред с куп видни фигури в правосъдието ни като шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров са "впрегнати" да омаловажат обвинението срещу Янева. Самата съдийка казва на Ченалова, че Бойко Борисов, чрез своя силен човек в съдебната система Димитър Узунов, също член на ВСС, ѝ е обещал да няма сериозни последствия.

Защо тогава няма да има проверка? Ами по закон тези записи са незаконни - не са направени със СРС. Нищо, че Янева е съдена точно заради разрешения за СРС. Няма значение, че информацията си заслужава най-малко проверка - незаконно е взета, значи не е истина.

Всъщност проверка ще има. Ще проверява един от тези, чиито имена присъстват в записите - Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Отдавна е ясно, че на високо ниво в нашата държава интересите така са преплетени, че няма антагонисти - само протагонисти. За пред хората един е ГЕРБ, друг е БСП, трети е ДПС, четвърти е Реформатор, пети е Патриот, шести е от Атака. На финала обаче всички са едно - това, заради което в Румъния излязоха хиляди на протест. Това едно, което няма никакъв морал. Това едно, което трябва да бъде блъскано до откат по главата, за да си спомни що е то морал. Докога ще чакаме - докато кучето дойде да заръфа опрелия до ножа кокал?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес