Радев ни плаши с тока, както децата с Торбалан

9277
Радев ни плаши с тока, както децата с Торбалан
Снимка: Колаж/Actualno.com

Нашият президент, както всеки политик, понякога е за критика, понякога е прав. Ето сега дойде и ветото му върху някои текстове от Закона за енергетиката. Мотивите му са свързани главно с това, че токът рязко ще поскъпне след три години.

Това звучи като меметата с Ванга и с Пауло Куелю във Фейсбук - никой не знае кой ги произвежда и никой не им вярва, но се търкалят в пространството, определяно като публично. Та и мотивите така - кой може да знае какво точно ще се случи след три години? Евентуално, може да поскъпне токът, да. Вероятно и възможно е да поскъпнат и други неща. Но дали тази прогноза е базирана на конкретика или е просто поредната тема, използвана за сплашване?

Радев обича да плаши населението. Опитва се, но не му се получава. Излиза малко като онова плашене на децата с Торбалан - ние знаем, че той не съществува, но някои все пак са по-боязливи и вярват, че ще дойде да вземе непослушните.

Помним как Радев стресира бабите с твърдението, че правителството ни вкарва във война. И до днес това си стои като страх в обществото, а и най-редовно в медиите се правят интервюта, в които присъства този въпрос. Сигурно никой не може да ни гарантира на сто процента, че страната ни е в пълна безопасност - светът ври и кипи, провокации заливат Европа, терористи се опитват да диктуват правилата по света и така нататък. Ето кое използва президентът-генерал, за да увеличава влиянието си и да формира някакви удобни за него и за стоящите зад него обществени нагласи.

Но подобна пропаганда работи само на най-ниските нива. Там, където хабер си нямат от енергийна модернизация, ами си крадат тока от години и си им е направо без пари.

Смешни са тези похвати и са доста стари - още от времето, когато АББА печелеше повече от СААБ, а у нас имаше режим на тока. Който според другарите носталгици бил евтин тогава. Ами да, и цигарите бяха 33 стотинки, и водката беше лев и дмайсе, а Съветският съюз ни пазеше зорко от капитализма. То и днес наследниците на империята искат да ни пазят от Европейския съюз и точно това личи от всички опити на държавния ни глава да ни държи в напрежение.

Та либерализацията на пазара за битовите потребители така или иначе ще се случи и неслучайно премиерът Денков отговори подобаващо - няма да има трус за обикновените хора.

Въпросът е дали ще вървим напред или ще се озъртаме насам-натам дали пък няма да настъпим на Путин някой от интересите.

България може да бъде модерна европейска държава и има всички шансове да стане, ако прийомите за плашене останат назад във времето, а Торбалан - в детските приказки.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com