Само ДПС се усещат за мажоритарния вот

16635
Само ДПС се усещат за мажоритарния вот
Снимка: БГНЕС

Политиците ни са изключително прости. Ама с тях и ние.

Някой нещо да го притесни, че не е наясно със системата за мажоритарен вот? Че всички знаем как по принцип е хубаво да избираме личности и мажоритарният вот е точно това. Че знаем как ще се радваме да объркаме партийните сметки, ако разбием модела на наредените листи с послушковци и връзкари и мажоритарният вот е точно това.

Местан даде математически пример как с мажоритарен вот един взема цялата власт

Наблюдаваме ситуация на парадоксално обръщане на позицията и аргументите за изборната система. Аргументите в полза на мажоритарния вот ...

А някой не се ли замисли, че народът масово няма понятие какъв е математическият механизъм на същия този мажоритарен вот, който ни се предлага? Какви са формулите и до какво разпределение ще доведат? Никой ли не отчита като тревожно, че сме се засилили към референдум за нещо, за което не се провежда информационна кампания, не се разяснява и следователно, ние ще гласуваме "от воле", наизуст?

Липсата на брожения сред народа показва, че явно не, никой нищо не го притеснява.

Липсата на брожения в парламента говори, че явно и там никой нищо не го притеснява.

С едно изключение. ДПС.

ДПС за пореден път доказаха, че винаги са с няколко обиколки пред останалите. ДПС е толкова непреодолим фактор в политиката от десетилетия, защото притежава буден ум, който локализира много точно и бързо всеки фактор, който може да заработи срещу интересите на партията. И взима мерки светкавично.

Към ДПС: Защо искате мажоритарен вот, като изключихте депутати за преференция?

Преференцията няма нищо общо със системата на мажоритарен избор. Това заяви депутатът на ДПС Четин Казак, след като беше попитан как та...

Местан единствен от политическите лидери изнесе нагледна и ясна информация какво би се случило, ако се приложи предлаганата на референдума мажоритарна система. За който не е гледал, при резултати като на изборите досега, ГЕРБ с 40% победа си осигурява смазващо мнозинство в парламента, ако има мажоритарен вот по предлаганата схема. Нещо, което не се случва иначе. Защото сегашната пропорционална система "дърпа" от тези мандати и това е причината днес ГЕРБ да е принуден да управлява в коалиция. Поне това казва Местан

Какво излиза, че означава мажоритарният вот както ни го предлагат? С по-малко проценти, повече мандати. И то не просто повече. Толкова повече, че да управляваш преспокойно сам.

И понеже в ДПС са умни, скачат. Защото не им е изгодно да останат вовеки в опозиция. Защото не им е изгодно да бъдат изолирани от властта. И това е разбираемо.

Неразбираемо е защо останалите партии спят. В глупостта си те ще пропуснат да осъзнаят, че съдбата им ще е абсолютно същата. Ако Реформаторите, Патриотите, АБВ, БСП или който и да било друг, си мисли, че ще има каквато и да е тежест и влияние в един свят, в който ГЕРБ печели безапелационно и безпроблемно смазващо мнозинство, значи много се е объркал.

Всички партии, които не роптаят срещу схемата на мажоритарния вот, ще попаднат в същото положение, както ДПС. И е много странно защо не го разбират. И защо не подемат дебата дали предлаганите промени са най-удачните.

Михаил Константинов: ГЕРБ и ДПС ще спечелят при изцяло мажоритарен вот

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според коят...

Защото мажоритарният вот безспорно е добра практика. Само че когато се прилага правилно.

В България, днес, мажоритарните кандидати ще са не по-малко партийно зависими и обвързани от пропорционалните. Като прибавим и методологията, която не се разяснява, а само се използва така, както би било угодно на някого, заплахата да получим нещо, което изобщо не сме искали, е много голяма.

Затова нека престанем да бъдем прости. Защото пак ще ни излъжат. Не струва голямо усилие да отделим време и да се информираме какво ни предлагат. Защото тези, които ни го предлагат, нямат интерес да ни информират. И тогава да решаваме.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com