Сега даваме 25 млн. лева да затваряме училища - догодина повече!

3600
Сега даваме 25 млн. лева да затваряме училища - догодина повече!

Нищо друго няма такова значение и тежест, както инвестицията в образованието. Това каза министърът на образованието Меглена Кунева само преди два дни на празника, който обединява истински всички българи. А за президента Росен Плевнелиев Денят на славянската писменост и култура е "ден в който можем да възкликнем: „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“!"

Коментар на редактора

Когато Бъчварова постигне колкото Нешка Робева, тогава може да говори

Тази седмица, освен с поредната порция караници относно Изборния кодекс, ще се запомни и с нещо друго – скандалът около награждав...

Какво каза премиерът Бойко Борисов, който не се появи до Плевнелиев и Кунева на честването на 24 май? Нищо, освен няколко клишета във Facebook. "Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация. Приносът на България през вековете да се съхрани тази културна ценност в световен мащаб е значителен и е нещо, заради което всеки българин може да бъде горд с произхода си."

Какво трябваше да кажат властимащите, начело с Бойко Борисов? Трябваше да кажат например колко училища планират да открият през тази година. О, извинете, не могат. МОН си имат специална програма за затваряне на училища. Нарича се Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа". Бюджетът ѝ за 2016 година е 24 860 000 лева лева. Миналата година бюджетът е бил 19 860 000 лева, преди две години - 13 560 000 лева. Програмата съществува от 2009 година насам - ще се сетите КОЙ тогава дойде на власт. През 2009 година са дадени "само" 55 000 лева за "сливане и затваряне на училища" - напредваме здраво значи! А за 26 години България е затворила 1625 училища!

И понеже ме обхвана носталгия, реших да си спомня какво ни обещаваха Бойко и компания за образованието преди две години. Обещаваха да учат децата на "критично и самостоятелно мислене". Критично погледнато инвестицията в образование не е да затваряш училища, нали?! Критично погледнато по данни на Националния статистически институт, през 2011 година 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. Направо не искам да знам какво сочи статистиката към настоящия момент. Не искам и да знам на кое място сме в ЕС по млади хора, които нямат работа, не искат да имат, не искат и да учат - опасявам се, че ще се борим минимум за титлата в тази класация. Искам обаче да знам защо година след година образованието НЕ става по-добро! Искам и да знам защо то, както и здравеопазването ни, е на първо място бизнес, който задължително не носи качество, а на второ място .. не остава нищо. Искам да знам КОЙ го направи и прави бизнес - с преливане от един джоб в друг. Все се надявам, че мнозинството българи искат същото. Остава само и да го покажат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com