Ще следят поведението на пчелите с миниатюрни устройства

5565
Ще следят поведението на пчелите с миниатюрни устройства

Пчелите са едни от основните фактори в процеса на опрашване на селскостопанските растения в цял свят. Поведението на жилещите насекоми при извършването на тази толкова важна дейност на пръв поглед е хаотично. Това обаче изобщо не е така – пчелите се подчиняват на цял набор от правила, известни към момента само на самите тях. Ако поведението им бъде проследено и разбрано, учените биха могли да направят опрашването на растенията много по-контролирано и прогнозируемо, а това, от своя страна, да доведе до повишаване на добивите от селскостопанските култури. За да постигнат това, от австралийската научно-изследователска организация CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) са започнали безпрецедентно изследване.

Специалистите са включили в него 5000 медоносни пчели, всяка от които снабдена с миниатюрно електронно устройство за радиочестотна идентификация - (RFID, Radio Frequency IDentification).

ЕК одобри всички национални програми за подпомагане на пчеларството

Европейската комисия одобри 28-те национални програми за производство и предлагане на пазара на пчелни продукти за периода 2014-2016 ...

Всяко такова устройство е във вид на квадрат с дължина на страната 2.5 мм. То се закрепва на гърба на насекомото със специална лепенка, позволяваща на пчелата да се движи свободно. За да бъде поставено това оборудване на „жужащите агенти“, животинките били поставяни преди процедурата за кратко в хладилник. От ниската температура активността на пчелите намалява до минимум, което позволява безпроблемното залепване на RFID-устройствата. Учените твърдят, че наличието на електронни прибори не оказва никакво влияние на поведението на пчелите и не им пречи да извършват своите основни функции.

Всички обхванати в изследването пчели са се върнали към своята ежедневна дейност и роля в кошера, започвайки полети към близките медоносни култури.

В контролираната от учените област са установени специални устройства, които непрекъснато следят информацията, постъпваща от оборудваните с RFID-устройства пчели.

Всички данни се обработват от мощен компютър, който изготвя триизмерен модел, проследяващ принципите на действие на насекомите.

Учени откриха защо умират пчелите

Учените се борят да открият причината за т. нар. синдром на празния кошер. Сред заподозрените са пестициди, паразити, пренасящиболест...

Разбирането на принципите на поведение на пчелите ще позволи на фермерите да избират максимално подходящи култури и да ги засаждат на такива места, които осигуряват възможно най-добри за опрашване условия.

Учените се надяват също, благодарение на получените данни, да разкрият какви са причините за т.нар. Синдром на разрушаване на пчелните семейства.

Явлението напоследък става все по-разпространено в различни краища на планетата. При него в определен момент по неизвестни причини всички работещи пчели внезапно спират работа и отлитат в неизвестна посока. Това странно поведение нанася сериозни щети както на пчеларите, така и на фермерите, притежаващи ниви в района.

Редактор: Анна Маринова

ЕК забрани три пестицида, вредни са за пчелите

Решението на ЕК да ограничи за период от две години, считано от 1 декември, използването на три пестицида, които са смъртоносни за пчел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com