Студенти да има. Може и тъпи...

14321
Студенти да има. Може и тъпи...
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица министерството на образованието реши да бъде увеличен броят на висшите училища и на приеманите студенти в тях.

С това министерството доказа, че е поредното, което няма да свърши никаква работа в реформата на висшето образование, а и на образованието като цяло.

ЦИК: Студентите да подават заявление за гласуване по настоящ адрес

Студентите ще могат да гласуват на адрес различен от постоянния, само след подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, а не са...

България има проблема "прекалено много" в два ключови сектора - здравеопазване и образование. Имаме прекалено много болници, които не отговарят на демографската реалност в страната, и съответно, са неефективни и ни излизат скъпо. По същите причини имаме и прекалено много университети. И съответно - прекалено много места за студенти.

Защо някой е решил, че куцо, кьораво и сакато трябва да става студент?

За тази година местата в университетите са 74 198, а завършващите 58 745. Т.е. - над 15 000 свободни места. И на фона на тази статистика, която е факт от години, смърфовете в министерството увеличават още квотите...

Явно на пореден министър не му се иска да предприеме непопулярната, но крайно наложителна стъпка за закриване на ВУЗ-ове и орязване на студентски бройки. А е нужно. Защото баластрата от хиляди неграмотници, добутали с тройка до завършването, съответно, влезли с тройка в университета, и най-вероятно - излезли от него също с тройка, на нас, данъкоплатците, ни струва скъпо. Парите, които държавата налива в университетите, държавните поръчки, издръжката на студентите, са пари на вятъра. Защото армията тъпаци, развяваща вече нищо незначещата хартийка, наречена диплома, не е от полза за обществото. И съответно - то няма интерес да плаща за нея.

Един некомпетентен "студент" няма никаква добавена стойност от 4-те години в университета. Те са абсолютно безсмислено пропилени - и за него, и за държавата, която е плащала, защото се е надявала да помогне за изграждането на един специалист, който в последствие да се влее в пазара на труда и да подпомогне икономиката.

Москов реши МЗ да плаща таксите на дефицитните специалности

Министерството на здравеопазването взе решение да заплати 274 460 лв. за таксата за теоретично и практическо обучение на 221 специали...

Само че не става така.

Хора, които не могат да вържат 2 изречения на кръст, стават студенти. И често дори след "студентството" им, си остават също толкова некадърни, колкото са били преди това.

И от цялата тази порочна система губи образованието, което е изключително важна част от всяко общество. Ако образованието не е ефективно и качествено, коефициентът му на полезно действие пада.

Е, КПД-то на нашето висше образование не просто пада. То вече копае дъното. И ако не се намери някой, който има желание да започне да мисли, горко ни.

Автор: Десислава Любомирова

Увеличава се приемът на студенти

През учебната 2015/2016 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 386 студенти, а в частните – 15 812, реши п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...