Светещи пътища ще заменят уличното осветление

14482
Светещи пътища ще заменят уличното осветление

Уличните лампи в скоро време може да станат излишни или поне броят им да бъде редуциран максимално. Причината е нова разработка на британските учени от графство Съри, която ще озари със светлина – в буквалния смисъл на думата, улици и пътища.

Става дума за път със светещо покритие, което е способно да замени изцяло уличното осветление в тъмните часове на денонощието.

Апетитът може да бъде контролиран чрез лазерна светлина

Нов, необичаен метод за контролиране на апетита предлагат учени от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор и университета в ...


Уличното осветление е отрасъл, за който са необходими сериозни капиталовложения. А от него зависи безопасността на всички участници в пътното движение, когато няма дневна светлина. Използването на новата разработка ще позволи да бъде реализиран сериозен спад в разходите за електричество и едновременно с това да бъде гарантирана безопасността на пешеходци, шофьори и пасажери, коментират авторите на идеята.

Светещите пътища ще имат луминесцентно покритие, в чийто състав влизат няколко слоя полиуретан и полиаспартат. Слоевете събират ултравиолетовото излъчване от слънчевите лъчи през деня и го акумулират. След настъпването на нощта, покритието започва да излъчва светлина във видимия диапазон.

Покритието, което получи названието Starpath, може да се използва за полагане върху всяка твърда повърхност – включително асфалтобетон или дори дърво.

Колко тежи светлината?

Общоизвестният факт за непреодолимостта на скоростта на светлината се базира на научната догма за отсъствието на маса на фотоните. Физ...

Важна особеност на разработката е способността й да се адаптира към външното осветление и да регулира нивото на излъчваната светлина според тъмнината.

Изследователите имат дори по-смели идеи за своята разработка. Те смятат да направят така, че пътното покритие да свети в различни светлини. Тази особеност ще може да бъде използвана за въвеждането на светеща пътна маркировка за обществения транспорт, пешеходните зони или алеите за велосипедисти.

Според специалистите поставянето на подобно покритие не изисква особени усилия. Полагането на 150 квадратни метра от специалното покритие ще отнеме само 30 минути работа.

Редактор: Анна Маринова

Светлината лекува сенна хрема

Медицински уред, който използва лечебната сила на светлината, облекчава проявите на сенната хрема. Той действа по естествен начин като ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com