Съединителят на нацията е вече тук

20573
Съединителят на нацията е вече тук
Снимка: БГНЕС

Заради скандали като с Татяна Дончева и обвиненията за подкуп към депутат от "Има такъв народ", човек току-виж изгубил интерес към Борисов. Но този интерес трябва да се поддържа, понеже истинският политически хедонист не трябва да се отказва от източниците си на забавление, а само да ги обогатява и допълва. Та ето какво става при бившия премиер: 

Покрай Съединението, но и не само, Борисов възприе нов образ - на Съединителя на нацията. Логиката на този образ, поне според него, е следната: партиите на протеста преживяват куп къси съединения, служебното правителство се опитва да съедини Борисов с разпити в полицията и полицейски произвол, докато Румен Радев, призваният за обединението на всички президент, продължава да разединява както си може. (Относно последното: имахме идея да включим брояч, който да отчита в реално време всеки път, когато член на ГЕРБ повтори, че Радев е разединител на нацията. Сървърите ни обаче не могат да обработват толкова голямо количество база данни и сега просто се придържаме към "за енти път"). В една такава размирна ситуация, Борисов съвсем скоро ще се отласне от висотите на "Ред в хаоса" и ще се издигне нагоре към нарцистичните стратосфери, в които ще се превърне в големия обединител, а оттам - неговата надежда - и големия победител на предстоящите избори.  

Съединителят на нацията вече използва няколко тактики. Първата - леко гравитиране около Слави Трифонов и интересна и сантиментална лидерска симпатия спрямо него. Например - след интервюто с Бойко Василев се оказа, че Борисов съжалява за ситуацията на Трифонов и я е изпитвал, по думите му, сам на гърба си. А по-късно Борисов прояви и разбиране към обходните атаки на Татяна Дончева към ИТН, питайки как е възможно зам.председател на парламента да предлага пари на депутат от друга партия. Последното е твърде интересно: аз не мога да си спомня да е имало депутат, който да е ставал независим, и след като е ставал независим, внезапно да е обявил вярност към ГЕРБ. Такива случаи никога не е имало и ГЕРБ никога не са били замесени в купуване на депутати. Много независими вече го доказаха. 

Причината Борисов от време на време да пуска сантиментални набези към Трифонов е съвсем ясна: в момента електоратът на "Има такъв народ" е изключително разколебан. И по същия начин, по който хората на Слави навремето присъединяваха вот от патриотичните формации, БСП и вероятно дори ГЕРБ, в момента тече обратния процес: тези гласове може би ще започнат да се разпределят и да се завръщат обратно. Къде? При Съединителя на нацията. 

И докато съединителят на нацията използва тези тактически пролуки сравнително правилно, търпи провал в реториката, която сложи началото на края на ГЕРБ - атаките срещу Радев. Докато Радев стои като лидерски антипод, заедно с цялото служебно правителство, завръщането на Борисов изглежда толкова невъзможно, колкото идеята му да направи Цецка Цачева президент. В тази връзка: кой ще е президентът на ГЕРБ? Би било интересно да видим как обединява нацията. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com