Съставиха списък на най-умните хора на планетата

37834
Съставиха списък на най-умните хора на планетата

Съществуват различни тестове, с чиято помощ може да се измери нивото на интелигентност на даден човек. Всеки би искал неговото IQ да е по-високо, но често се оказва, че това не е така. В света обаче има хора, които не могат да се оплачат от липса на интелект.

Кои са най-умните хора в света? Списък с имената им подготви организацията Super Scholar.

IQ тестовете не отразяват интелигентността

Вече повече от век коефициентът на интелигентност (IQ) се използва за измерване на това колко умни са хората, а МЕНСА - обществото на...

В списъка попадат имената на такива известни личности като Стивън Хокинг, Пол Алън, Андрю Уайс, Юдит Полгар, Джеймс Уудс, Гари Каспаров, Рик Роснер. Известният с блестящия си ум физик Хокинг, който често ни изненадва с шокиращи изказвания, е на десето място в списъка за интелигентност. 70-годишният учен, който е автор на 7 бестселъра и е получил 14 награди, има IQ 160. Това, че е класиран на десето място, не трябва да принизява постиженията и ума му, в сравнение с намиращите се на по-предни позиции гении, призовават авторите на изследването. Експертите поясняват, че всъщност в списъка няма пръв и последен, тъй като оценката на интелекта е нещо силно субективно. Така е, защото не е ясно кое точно е по-важно – IQ-то или реалните постижения на изследвания човек.

На първите три места в списъка на Super Scholar се нареждат Терънс Тао с IQ 230,  следван от Кристофър Хирата с IQ 225 и определеният като трети по интелигентност Ким Унг-Йонг с IQ 210.

Последният е вписан в Книгата на Гинес като най-умният човек на планетата. 50-годишният „умник“ е посветил целия си живот на физиката. Той започнал да говори още на 6-месечна възраст, а когато станал на три години, вече знаел четири езика. На същата възраст вече присъствал в часовете по физика в университета Ханянг, Южна Корея. Вундеркиндът защитил докторска степен по физика на 16-годишна възраст.

Първият в класацията на Super Scholar – Терънс Тао, става професор на 24-годишна възраст в Калифорнийския университет. Сега е на 36 години.

Учени проникват в мозъка на Стивън Хокинг

Учени от Станфордския университет са амбицирани да проникнат в мозъка на най-изявения физик в наши дни - Стивън Хокинг. За целта ще се ...

Най-интелигентният според IQ-то, Кристофър Хирата, е на 30 години. Едно от нещата, с което той се отличава, е че когато навършва 16 години, започва да работи за NASA.

Авторите на изследването допълват информацията за най-умните хора на планетата с още един интересен факт. Според тях 0.5% от населението на Земята към момента е с IQ над 140, което се смята за ниво „гениалност“. Припомняме, че за нормално IQ се счита от 90 до 110.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com