Тол таксите са грешка

5322
Тол таксите са грешка
Снимка: БГНЕС

Тол таксата за преминаване по магистрали на леките коли най-вероятно ще е 10 стотинки на километър, сочат първоначалните разчети на екипа на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя коментира, че анализът на трафика по магистралите все още е в начална фаза, а разчетите за таксите ще са готови до края на годината.

Коментар на редактора

Павлова успокои: Няма нито цена, нито срок за тол таксите

Хората могат да бъдат спокойни, все още не сме утвърдили нито цена, нито срок за въвеждане на тол такса в България. Това зави пред журн...

Явно пак някой е гледал едни таблици и анализи без да мисли.

Първо, кой реши, че в България трябва да има тол такси? Толкова много европейски държави са с винетки, защо някой прецени, че това е лошо решение? Както вероятно в министерството знаят, има европейски държави дори без пътни данъци, но това няма да го коментираме.

Та защо планът е за тол такси, а не както досега - за винетки? Ясно е, че трябва да се съберат още пари, това всеки би го разбрал. Логично е, че когато имаш широки и дълги магистрали, те трябва да се поддържат, а това струва пари. Логично е, че всички трябва да си плащаме, щом искаме да се возим по добри пътища.

Само че има едни разумни граници.

Тол такса от 10 ст. за километър минава много отчетливо разумната граница. 10 ст./км означават 40 - 50 лв. до морето само в едната посока. А за стотици хиляди българи, живеещи и работещи не по родните си места, които пътуват през уикендите, това би сринало много сериозно разчетите на семейния бюджет. Тежестта за бизнеса дори няма нужда да бъде споменавана.

Обмислят 10 ст./км да са тол таксите за магистралите

Тол таксата за преминаване по магистрали на леките коли най-вероятно ще е 10 стотинки на километър, сочат първоначалните разчети на еки...

Това е прекалено много. В случай, че от министерството се съмняват, българинът много по-лесно би преглътнал винетка от 100 - 150 лв., отколкото тол такси от 10 ст./км.

Второ, подобни тол такси биха предизвикали ответна реакция, наблюдавана във всички други европейски държави в същата ситуация - изнасяне на трафика извън магистралите.

Само че съществената разлика между България и другите европейски държави е в качеството и състоянието на тази алтернативна пътна мрежа.

Ние едва построихме една магистрала. И дори нови магистрални отсечки започват да дават проблеми по-малко от година след пускането им. Какво остава за пътната мрежа от по-нисък клас?

Я си представете, че магистрала "Тракия" опустее и всички коли се юрнат по Подбалканската линия. Или всичко живо в посока Дупница и Благоевград се изнесе по обходния маршрут през Самоков.

МБВВ ще ни учи как да сменим винетките с ТОЛ такса

Международна банка за възстановяване и развитие (МБВВ) ще консултира страната ни за възможностите за преминаване от винетна към елект...

Следват умопомрачителни задръствания, катастрофи и износване и на без това достатъчно амортизираната настилка по тези трасета.

Така че преди да се изхвърля с идеята за тол таксите, държавата е редно хубаво да помисли.

Защото към момента България абсолютно не е готова за такова решение и всички произлизащи от него обстоятелства. Няма да е готова и след 5 години.

Затова ако искат да си спестят "поздравите" по адрес на майките си, които изнервеното шофьорско войнство ежедневно ще отправя към тях, е добре управляващите да се осъзнаят сериозно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com