Тролът

4646
Тролът
Снимка: Getty Images/Guliver

Не съм привърженик нито на Байдън, нито на Тръмп, обясних защо. Но има нещо твърде любопитно, ярък детайл, който заслужава наблюдение.  

Когато привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия, кадрите обиколиха всички световни медии. На един от тях изпъкна внушителнa фигура. Тя, да припомня, изглежда така:

Тази фигура*, този човек*, стоеше изтъпанен в Капитолия. Може би е имал убедителни мотиви да е там, може да е нямал. Може е да фигура от първите дни на предстояща гражданска война, може да не е. Може да е всичко: но той*, от плът и кръв, изглеждащ точно по този начин, беше в Капитолия, предвождащ много други. Когато, между другото, някой подиграва определени типажи в българската политика, протести, контрапротести, ледено хоро, е добре да си припомня този образ*: дотам, поне, не сме стигнали. 

Това, мисля, е живата манифестация, въплъщението от плът и кръв, на онзи тип не толкова политика, колкото стил на говорене, който Тръмп наложи. Тъй нареченото тролване, тролене, или казано иначе, погазването на обикновена логика, такт и възпитание, заместени от гръмки изблици, които смесват истината с неистина, разум с лъжа, коктейл от патос и абсурд, който да се множи от стена на стена в Туитър и Фейсбук, за да окарикатури не Америка, не политиката, а нещо по-голямо и от двете: езикът.

Езикът на Тръмп изглеждаше като този човек. Той е производен, съставен от този език - негов триумф. Големият провал на политиката от последното десетилетие е най-вече в това: тролското говорене започна да произвежда тролски образи, живи картини. Те бяха мейнстрийм, стил, наратив, много преди да нахлуят в Капитолия. Формираха се във времена, когато единственият начин да казваш нещо бе да го правиш така, че да внасяш брутални разделения. Превърнаха всеки спор в нули и единици, в това дали си от нашите или не. Речта, словото, стана изтънчена подробност, изроди се в бинарни мнения, които скандират "Долу" и "Горе", но не могат да кажат нищо повече, защото това бе политически неизгодно. И постепенно политиката, водена от обеднения език, създаде нещо като обеднен уран. Анимация за възрастни, но изключително опасна. Това, което трябва да върви в South Park, върви по CNN. Но понеже хуморът разчита на игра с контекста, по CNN не е смешно. 

Разделението на жанровете е пред своя край. Жанрът е един. Троло-фантастика, троло-трилър, троло-криминале, троло-политика. Авторът на световната библиотека - не онази, за която бленуваше Борхес - е един и същ. И изглежда така.

* Въпросният човек, станал известен в социалните мрежи с прякора Шамана, е 32-годишният Джейк Анджели от Аризона. Той е едно от лицата на култа QAnon. Конспиративното движение възниква през 2016-2017 година и се гради на вярването, че Америка е управлявана от мистериозен кръг педофили и сатанисти, които държат в плен хиляди деца. QAnon счита, че само Доналд Тръмп може да спре педофилския кръг.

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com