X
 
 

Търси се обединител на нацията. Награда: Тоталитарна държава

8672 24
Търси се обединител на нацията. Награда: Тоталитарна държава
Снимка: БГНЕС
Един вирус броди из високите институции. Кара бивши и настоящи техни представители със слаба имунна система и не по-силна умствена да кашлят една и съща реплика. Репликата поразява всички и вече е установено, че ако я изкиха Цветанов, ще я лепне Борисов и ако я лепне Борисов, ще я предаде на Плевнелиев. Тази реплика е прословутия "Обединител на нацията" и обезателно поражда и евентуален антигерой, който е "Разединител на нацията" - най-често такъв се оказва президентът. Неутрално, като медицински лица, ние сме длъжни да проучим от какво е съставена репликата, понеже всеки вирус се нуждае от лабораторно изследване и вглеждане под микроскоп. Ето какво се вижда от микроскопа:

1) Разединител на нацията е предполагаем човек, който не е съгласен с управлението на държавата и има наглостта да критикува властта публично. Властта твърди, че е власт именно, защото е обединила народа, нищо че за нея обикновено гласуват 30%-тина процента от общо гласувалите 30%, от които поне 10% административно или семейно обвързани, тъй като партийната книжка далеч не стои в историческия антиквариат, а се възпроизвежда на принципа "Гласувай, ако искаш  да имаш още работа, като дойде опозицията ще те измете и ще си назначат техни хора, сеш'се". Тези царуващи 30% от общо 30-те гласували процента обаче държат да маскират масовото отегчение като обединение на нацията. Това че например те са критикувани от 60%-те процента, гласували за Радев, няма логическо значение - първите са обединили нацията, а вторите я разединяват, нищо че вторите са два пъти повече от първите. Подобно математическо разпределение може да влезе в олимпиада по математика за втора група в детската градина, където да сравним дали все още недоразвитият детски мозък ще даде по-логичен отговор от зле развития политически мозък. Нека дадем експеримента на социологическо проучване, чиито резултати ще звучат така: "Деца от детска градина "Слънце" в Ямболско откриха, че 60% е повече от 30% и могат да поставят въпроси на 30 %-те процента, докато 30% - те процента могат да се опитат да отговорят, вместо да обявяват предходните 60 % са разединяващи".

2) Логически въпрос номер две: Когато Росен Плевнелиев свали доверието си към правителството през 2013-та, това беше обединяване на нацията. Когато Румен Радев през 2020-та свали доверието си от правителството това, твърди се, беше разединяване на нацията. Пеевски е лош, но Гешев е дoбър, Орешарски е зъл, но Борисов е супер. Тук смятаме, че логическият спор е прекалено лесен за горепосочените талантливи деца от детската градина и смятаме да го зададем на съвсем инфантилните, но вече ориентиращи се в общи положения на думите, дечица от яслата. Нека те преценят.

3) Една от основите на демокрацията е тъкмо в предполагаемото разединяване. Тоест, различни сили, фронтове, аргументи и ситуации да се артикулират от различни политически играчи. Между тях да се раждат спорове, тези спорове да придобиват публичност и най-правилното решение да се вземе спрямо гласуването за различните спорещи. Разединението всъщност е задължителният необходим демократичен ресурс, то е условието на демокрацията въобще. В Северна Корея, да кажем, има страхотно обединение на нацията. Аз мисля, че това изглежда е търсения идеал - просто страшно обединена тоталитарна държава. 

4) Единствените обединения, които действително има, са около определени бизнес кръгове, определени геополитически влияния, определени корумпирани структури, носени на ръце от политиците така, както здравеняци носят на ръце султаните. Нацията изглежда трябва да се обедини в приемането на това и никога да не се разединява повече, а шумно да ръкопляска и дълбоко да въздиша, празнувайки живата верига от власт, бизнес и корупция около себе си и прогонвайки като разединител всеки, който реши да се усъмни в нея. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

 • Димил 11 Димил преди 3 дена Профил на трол?
  Не мога да се съглася, че разделението е присъщо на демокрацията - над него стои желанието за намиране на точното решение на проблема от всички участници в процесите. А това желание е едно и също за всички, което означава, че е обединяващо...Аз мисля, че ако БСП напусне политическаъта сцена, всичко в нашата политика ще се промени коренно - незвисимо дали в положителна или отрицателна посока. И таз виж още ›› и яснота е безкрайно нужна за всички, за да знаем какъв точно ни е проблемът и да потърсим съответния лек...БСП размива нещата с разни глупости и общи приказки, тези хора не знаят защо са в политиката / за тях политиката е инструмент за власт, налагане, манипулиране, забогатяване и какво ли не още, но не и за решение на политически проблеми!/...Аз мисля, че нацията ни може да се обедини от някой, който е достатъчно спокоен пред това блато за да благодари на БСП за това, че не допуснаха военни изстъпления през преходния период и направиха това, на което са способни за да продължим пътя си напред, като недвусмислено им покаже, че времето вече няма нужда от помощта им или нещо такова...
 • Даритковица ! 10 Даритковица ! преди 1 седмица Профил на трол?
  Един знаещ приятел ми каза : " Това което ни донесе дИмокрацията е България си загуби суверинитета и стана васал и Загубихме си ценната система и сега далавераджиите и крадците са на почит - нямал предвид каруцара Боко Келеша ...
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Един знаещ приятел ми каза : " Това което ни донесе дИмокрацията е 1. България си загуби суверинитета и стана васал и 2. Загубихме си ценната система и сега далавераджиите и крадците са на почит - нямал предвид каруцара Боко Келеша ...
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Добра статия, но от Герб не четат! Гледат нагоре и чакат пари и директиви!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Руската пропаганда е по-активна от тази на Европа в момента.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  8. Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Да върнем социализма и да построим комунизма!!!!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  мухахаха... А сесесерето ще стоим ли?!
  : 15 !
 • Знаещ 7.2 Знаещ преди 4 дена Профил на трол?
  Няма да е зле да върнем социализма, защото той е по висш строй от капитализма и това е от науката, а сега го видяхме и на практика. В социалистическия строй всички решения и действия са обърнати за задоволяване на потребностите на болшинството от хората, а не както сега само на 300 хиляди души. Задоволяване на първата необходимост, значи с мен.. Раб. Заплата да може едно семейство да си купи храна виж още ›› , ток, вода, лекарства ,дрехи и да си издържа децата. Луксът не е гарантиран, той може да се постигне с повече работа и допълнителни доходи. И всички знаят и прилагат правилата. А при нашия извратен капитализъм бяха подарено придобитото с общ труд на дадени хора и те вече от позицията на капиталисти експлоатират останалите и им решават живота. Това е накратко, а вие пак се подигравате със социализма, като непросветени и изостанали хора в своето развитие.
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  От днес цените на хранителните стоки скочиха с почти 50% ...предлагам се за обединител на нацията и обявявам национално въстание за свобода ,равенство,братство и справедливост....аз съм три години пред пенсия ,безработен ,болен и беден...да изметем боклука!!!!
 • Знаещ 6.1 Знаещ преди 4 дена Профил на трол?
  Всички по сайтовете обявяван протести и въстание, а обикновено излизат 200- 300 души и след това ги подиграват дори тия които са ги приказнвали. Има нещо сбъркано тук или просто добре програмирано и изиграно, защото на фона на тая цеднотия и безперспективност наистина хората масово не се вдигат.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Проект "Голгота" върви с пълна пара по график!
 • Още през соца 4 Още през соца преди 2 седмици Профил на трол?
  Още през соца имаше такъв лаф: "Щом всички мислят еднакво, значи никой не мисли" ... Лошото е че сега се забелязва само бясна борба за пари, под добродушно насмешливия поглед на Шерифа и неговото Шерифе тук.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  А важи ли обратното? "Когато никой не мисли, всички мислят различно!" Имам усещането, че сега е точно такава ситуацията. Народа, вместо да мисли основно за себе си, мисли на коя партия да угоди, а после криви му били онези които сам е назначил на работа и не им държи сметка.
  : 14 !
 • И как тъй 4.2 И как тъй преди 2 седмици Профил на трол?
  И как тъй, хем никой не мисли, хем всички мислят (различно)? Когато никой не мисли, значи никой не мисли. А ако всички мислят различно, значи всички мислят!
  : 1 !
 • Ами точно тъй 4.3 Ами точно тъй преди 1 седмица Профил на трол?
  Когато всички мислят различно, все едно, че никой не мисли. Не може да има решение.Значи всички са тъпи, като тебе!!!
  : 3 !
 • Анонимен, ама си има име 3 Анонимен, ама си има име преди 2 седмици Профил на трол?
  Търсенето на обединител е в две посоки-политическа и национална. В две, защото в БГ няма национална политика. Не само заради ЕС, който е най-големия БРЕМБО за всяка малка държава, но и заради факта, че в БГ няма национална доктрина с ясна идеология и цели. По политическа линия обединението е кауза пердутта. Имаме още поколения възпитавани с червени връзки и такива, които нямат и елементарна обща к виж още ›› ултура, да не говориме за познания по философия и история. Националния момент е по-силен, но под лупа от някакъв Хелзински комитет, за който никой не е чувал в Хелзинки. И какво остава? Исторически тия региони от Лисабон до Анкара по брега на лазурното море, ако не са били под ботуш нищо не е ставало от тях, значи диктатура. Е, какво толкова се плашите? Като имаше диктатура нямаше.....всички знаете какво. Наверно идването на здрава ръка е единствения правилен ход.
 • Ванесса 3.1 Ванесса преди 2 седмици Профил на трол?
  А само в България ли липсва "национална доктрина с ясна идеология и цели"? Къде има такава,че да не откриваме топлата вода, ако се наложи? :)
  : 2 !
 • Бахтин 2 Бахтин преди 2 седмици Профил на трол?
  Да добавим: "червен (боклук), "рушняци", "мурзилки","комундета" са кои? - Ами всички онези, които не ръкопляскат на ГЕРБ. "Кой не ръкопляска, е червен" - перифраза на един познат лозунг от миналото. .....Но това не е нещо ново, нито е някакъв ендемит. Още Чърчил беше казал, че Британия няма приятели, има само интереси, което бившата им колония и настоящ приятел ползва пък за дефиниране на понятиет виж още ›› о "демокрация" За тях демократична е всяка страна, която води изгодна за САЩ политика. Останалите са тоталитарни, там управляват "режими", а начело е "диктатор"
 • Бахти_ин 2.1 Бахти_ин преди 2 седмици Профил на трол?
  Бахти тъпата асоциация, но е нормално за червен боклук!
  : 25 !
 • Бахтин 2.2 Бахтин преди 2 седмици Профил на трол?
  Не питай за лудо, то само' се обажда :)))
  : 5 !
 • Бахти_ин 2.3 Бахти_ин преди 2 седмици Профил на трол?
  Даже не знаеш колко си прав, БахТи простака!
  : 14 !
 • Бахтин 2.4 Бахтин преди 1 седмица Профил на трол?
  Веднъж да кажеш истината, бахта в сороския дебил! Явно си взел леееко да напредваш :))
  : 1 !
Нагоре
Как да избелим зъбите си у дома
Как да избелим зъбите си у дома

Няма нищо по – красиво от една естествено бяла усмивка, която завладява сърцата на колеги и приятели. Преди да поговорим за това как да избелим...