Учени съчетаха соларна клетка и батерия в едно

3708
Учени съчетаха соларна клетка и батерия в едно
Снимка: Getty Images / Guliver

Изследователи от Щатския университет на Охайо са разработили синтезирана от багрило соларна клетка, която съхранява собствената си енергия, като разгражда и преобразува литиев пероксид, пише Gizmag. Създателите смятат, че устройството, което съчетава батерия и слънчева клетка в едно, може да намали цената на възобновяемата енергия с до 25 процента.

“В момента соларните панели се използват за улавяне на светлината, а след това батерии съхраняват енергията”, обясняват авторите на проекта. “Ние интегрирахме двете функции в едно устройство и това намалява разходите”, допълват те. Новата батерия има три, вместо обичайните четири електрода. В слънчевата клетка под въздействието на светлината се образува литиев пероксид, а в свързаната батерия той се разгражда по химичен път на литий и кислорд. Кислородът се освобождава във въздуха, а литиевите йони се съхраняват под формата на литиев метал. Когато батерията се разреди, тя взима кислород от заобикалящата я среда и го използва, за да образува отново литиев пероксид, след което цикълът се повтаря отново.

БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК

Според направените от нас експертни изчисления ВЕИ-секторът не създава дефицит в НЕК. Това заяви председателят на Българската фотоволта...

За съжаление багрилото, което поглъща светлина и освобождава електрони, създавайки електрически ток, има твърде къс живот. То се изхабява след осем часа на зареждане и разреждане. Учените обаче са се опитали да го заместят с фотоелектрод от хематит. Оказва се, че той осигурява подобно ниво на ефективност и “забележително по-добра” стабилност, която може да доближи издържливостта на новата батерия до тази на вече съществуващите на пазара. При успешно завършване, научната разработка може да има огромен ефект върху използването на възобновяема енергия, което в момента е ограничено от високата цена за съхранението й. Проектът се финансира от Министерството на енергетиката на САЩ. Щатският университет на Охайо ще патентова изобретението и ще продължи да търси начини за усъвършенстването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com