Учените: Млечният път е заобиколен от стотици черни дупки

12564
Учените: Млечният път е заобиколен от стотици черни дупки
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди много години, когато нашата галактика започнала да се образува, в центъра й се появила черна дупка. Сега тази черна дупка е известна като Sagittarius A* или Sgr A*. Тя е свръхмасивна и гигантска, като размерите й напълно съответстват на размерите на нашата галактика.

Но преди Млечният път да се сдобие със своя специален ръкав, простиращ се на 60 000 светлинни години, и да придобие днешната си форма, това било съвършено различно място.

Gaia ще картографира Млечния път

Една от най-амбициозните космически мисии в света е на Европейския съюз - сателитът "Gaia". Струващият 740 милиона евро сателит ще нач...

Към момента никой от учените не е наясно как точно се е образувал Млечният път. Според една от основните теории обаче, галактиката се е появила след сливането на множество малки галактики, т.нар. протогалактики. Всеки път, когато се случвало сливане на две или повече от тях, обектите с големи размери и маса поглъщали по-малките обекти. Черните дупки на малките галактики оставали достатъчно далече от мястото на катаклизма, но и достатъчно близо, за да бъдат част от общото формирование.

Ави Леб от Харвардския университет и група негови колеги имат теория, според която за създаването на галактика с размери на Млечния път е необходимо сливането на стотици малки протогалактики.

Останалите след процеса стотици черни дупки не са се слели с Sgr A*. Затова е възможно в момента в нашата галактика да се крият стотици малки черни дупки, масата на които да е от един до сто хиляди пъти масата на Слънцето. Тези черни дупки създават около Млечния път нещо, подобно на тъмен ореол, заобикалящ всички външни граници на галактиката.

Черните дупки са достатъчно малки и се намират в пространство, бедно на материя. По тази причина те не излъчват в пространството потоци от гама лъчи, не са заобиколени от облаци „кипяща“ материя, излъчвайки светлина и радиовълни.

В Млечния път може да има стотици хиляди развити извънземни цивилизации

От години всички чакаме най-сетне да се свържем с извънземна цивилизация. Това обаче все не се случва. Или поне широката общественост н...

Това прави много трудно откриването им и обяснява факта, че досега никой не е успял да ги открие.

Но черна дупка, притежаваща достатъчно голяма маса, при своето движение произвежда гравитационни вълни, които карат молекулите на крайно разредения космически газ да се колебаят. И ако се създадат нови научни инструменти, способни да измерват това колебание, черните дупки ще бъдат открити, а учените ще получат нова информация за формирането на галактиките във вселената.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com