X
 
 

Веселият план за завръщане на емигрантите

10270 16
Веселият план за завръщане на емигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver
Когато 30 години след голямото преселение на народите държавата реши да връща емигранти, сериозността на намерението изглежда твърде забавно. Принципът е: обещават се определени социални пакети, които включват - помощ при наема, безплатен градски транспорт и детегледачки за семействата. Стотина лева за това и стотина лева за онова, в първите важни месеци, в които българите в чужбина да се порадват на козметична социална грижа, която окончателно да ги убеди, че, както гласи една реклама, има много хубави неща по света, но по-хубаво от нашето няма. 

Трудно може да се обходи големия чертеж на абсурда, на който тази геометрична фигура изпъква и впечатлява с гротескната си наивност. Но да пробваме да прегледаме всичките й тъпи ъгли.

1) Действително ли някой мисли, че разминаванията между възможностите за кариера (тъй като тъкмо този тип хора са целта на "завръщането" - млади, талантливи, получили образование в чужди университети) би могло да се компенсира с 2-3 социални бонусчета? Нека си представим тъкмо завършил магистратура студент в Западна Европа, вложил 4-5 години в не евтино образование, в който семейството, а и самият той, са инвестирали немалко. В един момент този студент, чудейки се накъде да продължи, внезапно разбира, че ще се вози в метрото безплатно и ще му додадат някакви пари за наема за някой друг месец. Изведнъж, въпреки, че е прекарал 4-5 години навън, достатъчно обигран е в чужд език, преминал е първите нива на интеграцията, които са и без това най-трудните и вече е твърде добре запознат със сериозните разлики в кариерни възможности, заплати, социална система: та изведнъж този студент се плясва по челото, две-три бонусчета от социалното министерство препрограмират съзнанието му и той просто хваща първият самолет, за да се завърне доволен, че ще пипне въпросните бонусчета. Процесът по изтичането на мозъци изглежда, мисли се в социалното министерство, може да приласкае мозъците на изтеклите с подобна мярка и те, веднъж изтекли, да потекат обратно към родината, която яката се е погрижила за тях.

2) След 30 годишна сеч и два милиона и половина българи зад граница на държавните институции най-сетне това започна да им прави впечатление, когато вече се раждат второ, че и трето поколение българи в чужбина при това доста добре интегрирани. Черната емиграция от 90'те и къртовското гастербайтерство започна да дава плодове и онези, които Прехода помете в чужбина, както и децата им, имат достатъчно натрупан капитал - както икономически, както и капитал на недоверието към собствената им държава, за да зачеркнат собствените си биографии, придобити шансове и да се върнат обратно. 

3) Да не говорим, че е възможно, въпреки бонусите, хората зад граница случайно все пак да се информирали за синхронното плуване между асоциацията на индустриалния капитал и министерствата, която в натиска си изглежда доста по-солидна от синдикатите и охотно манифестира глада си за евтина работна ръка, която на всичкото отгоре постепенно да губи различни безспорни социални, хм, дори не могат да се нарекат привилегии, като да кажем простата нужда да излезеш в болнични. 

4) Интересно е как държавата пък може да реши проблема със преквалифицираните кадри - тоест, обичайната ситуация, в която немалко български фирми всъщност не искат да назначат наш студент от скъп чуждестранен университет, защото "те ще искат много" и е много по-добре за тях да се лепне растящото в Студентски град мнозинство, което да тръгне на малко пари и след много години труд да стигне до средни пари, които да счете за много пари, понеже все пак в началото са били малко, а сега - средни. 

5) Най-големият абсурд обаче е в когнитивния дисонанс на разбирането, че емиграцията и евентуалното завръщане могат да имат нещо общо с кратки, повърхностни бонуси. Скапването на икономиката и общото положение за повечето млади хора, което накратко гласи "ИТ или умри" (някъде по средата на бинарната ситуация е вездесъщият кол център, в който ако имаш особена издръжливост към фабрично монотонна и убедителна безсмислена работа може и да попрокопсваш) - докато не се счупи това общо положение и действително не се изгради силна икономика, всяка козметична помощ изглеждат комично. Всички, впрочем, които се върнат заради въпросния социален пакет (и тримата), са поканени на интервю при нас - за подобни интервюта специално ще открием рубриката "Куриози", която ще попълваме старателно и ще завършваме всеки текст с извинение към социалното министерство, че всъщност не сме разбрали дълбочинната психологическа мощ на идеята им.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  мили деца, 2000000 млади българи никога няма да се върнат!!! не вярвайте на башибозуците, които са ни крали през вековете и до ДНЕС!За това учете,учете,учете и после знаете какво....
 • БКП-мутро-милиционерска 12 БКП-мутро-милиционерска преди 4 седмици Профил на трол?
  Очаквам дъщерята на БОКо първа да се върне от САЩ (освен ако американците не я държат там за заложничка)?! Както и ДС-Ванче караПраси с тераси да предложи да се въведе нова почетна длъжност "Заслужил патриотично завърнал се емигрант" (аналог на заслужилите борци против фашизма и капитализма) с ранно пенсиониране на 45 годишна възраст с генералска пенсия и президентски привилегии! Разбира се за сме виж още ›› тка на пенсиите от държавния и частните пенсионни фондове!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Отношението ми към управляващите,не се е променило за 8 г. от както напуснах България . Не виждам причина да се връщам поне до пенсия. Колкото до парите като стимул..... смях в залата...ами ,че то по време само на отпуските оставям в БГ 2500 евро.... Да срявнят с Гърция по колко и как да се стимулират млади и квалифицирани емигранти .. иначе поредната идиотщина.
 • Эфх 10 Эфх преди 1 месец Профил на трол?
  Самият законопроект доказва изтичането на мозъци от страната ни. Само абсолютни тъпчовци могат да предложат такива смешни въдички за примамване на българи, учели в чужбина.
 • Марги Драганова 9 Марги Драганова преди 1 месец Профил на трол?
  Не му понесе на българина този Преход и който можа - избяга. Що така? И хем дойдоха свобода, демокрация, равенство.... Сменихме Биг Брадъра, прегърнахме евроатлантическите ценности, че и си купихме по едно ферари с цвят червен. И кво - айде на Хайванските острови. Ех, а как пеееше Камен "Не съм избягал" ...
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всичко разбрах, но защо патриотите не напускали страната и работещи за нейния просперитет трябва да търпят поредната гавра на управляващите, да издържат не успели "туристи", некадърните хрантутници на червения "елит", КОЙ и кога ще потърси сметка за поредното малоумно предложение на "калинките" във властта?!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нека локалните кризи прераснат в национална ,нека народа се вдигне на бунт за смяна на политическата система и устройство на държавата....нека има избити предатели на народа!!!!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А дано, ама надали, КОЙ и за какво да се жертва, ами свят голям, ако ставаш за нещо не е нужно да се жертваш, а както направиха знаещите, можещите и инициативните, спокойно без жертви и напрежение през Терминал 2 и сбогом на червената мафия и простият ú, продажен, мутренски "елит", а иначе забързали са се да се връщат емигрантите, както по соца висшистите се върнаха на село, идиоти, чакат от умрял виж още ›› хабер и отчитат мероприятия, кретени!
  : 3 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  91-ва емигрирах в Холандия...Сега имам голям дом,деца с престижни професии й месечни доходи и внуци холандци и Родина!!!!Кого чакат българските пръстъпници да се върнат????
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Някой да те е молил да даваш съвет? От такива въшльовци, като теб, съвети не са ни нужни! Имаме си глава на раменете, а не куха кратуна, като твоята!
  : 9 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ха, ха... Аз имам четири имения и четири семейства с една камара деца и внуци. Едно в Тексас, едно в Нова Зенландия, в Германия и в България. Навсякъде имам доходи от по 30 000 евро на месец. Където и да отида все съм очакван гост и винаги съм само на гости. Сега пиша от New Zealand, че не ми харесва когато навън е студено. Тук има малко пушек от австралийците, но не е фатално.
  : 11 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всички политически управници на прехода трябва да бъдат съдени и според заслугите им в затвора или разстрел за престъпления срещу народа
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Аз предлагам, към бонусите да се добавят и няколко пилешки бутчета на месец. За семейство с повече от едно дете, разбира се! Няма да влизаме в преразход заради самотници!
Нагоре
Последно в Актуално