Вземайте си оборския тор и - "чемодан-вокзал-Москва"

15660
Вземайте си оборския тор и - "чемодан-вокзал-Москва"
Снимка: БГНЕС

"Възраждане" засипаха с кравешки тор, сено и димки две важни български институции - Министерския съвет и Конституционния съд. Явно това е всичко, което могат да предложат. Плюс гърмежи и подпалване на автомобил. Изгориха и чучело на магистрат. И цялото представление мина под одобрителния поглед и с личното участие на лидера - народния представител Костадин Костадинов: Тор, фекалии, боклуци и слама - резултатът от протеста на "Възраждане" (ВИДЕО)

Да бяха някакви хуни, футболни хулигани или просто вандали, би било по-разбираемо подобно поведение. Но това беше официален протест на официално регистрирана българска политическа партия. Че е и парламентарно представена! Допустимо ли е това? Законно ли е? Родолюбиво ли е да омазваш входовете и прозорците на висши институции с тор?

По-отвратително деяние май досега не е имало по площадите, като изключим подпалването на Партийния дом в зората на демокрацията, в който случай може да има спорове какво и защо. Даже най-смелите пърформанси на "Атака" бледнеят пред вчерашната смърдяща простащина.

Протестът всъщност беше във връзка с референдума на "Възраждане", промотиран като "запазване на българския лев", с идеята до 2043 г. той да бъде единствената официална валута у нас (защо до 2043 г., а не завинаги?!). Звучи съвсем като за хората, отстояващи "българщината", докато развяват руски знамена. Точно за тях и само за тях е това послание.

Защото подлъгалите се да гласуват за тази формация баби и дядовци получават от чужбина помощ от внуците си в евро. Работещите хора пък, пуснали бюлетина за Костадинов, си продават имотите или пък купуват такива пак по цени в евро. Всеки нормален българин знае, че еврото е нашето бъдеще и да се наричат продажници хората, които работят в посока на неговото приемане, е чиста пропаганда. Или не чак толкова чиста.

Факт е, че досега формацията на Костадинов не е дала никакви сериозни аргументи в защита на своята позиция. Парламентът отдавна отхвърли референдума, защото законът казва друго.

Според чл. 9, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не може с референдум да се решават въпроси, които вече са уредени в сключени от България международни договори. Тоест, който е искал да прави подобен референдум, е трябвало да се сети преди ратификацията, а не след нея.

Дали Костадинов и юристите му са просто неграмотни или превръщат в пропаганда всичко, което им хрумне, включително забранени от законите неща? И за кого е полезна тази пропаганда? Едва ли за мислещата част от техния електорат. Средно грамотните хора няма как да повяярват на този брутален вандалски протест, знаейки кога той започна - преди, забележете - преди съдът да се е произнесъл. Значи, КС започва заседанието, информация по хода му няма, а сградата вече е обстреляна с тор.

Лошото е, че отсега насетне каквато и патриотична партия да се появи, ще се смята априори за родственик на вонящия си предшественик и неизбежно ще се свързва с купища тор, бали слама и прочее аграрни атрибути, които във фермата са си на мястото, но пред Конституционния съд са грозно селско театро.

Много ми е интересно дали институциите ще предприемат някакви санкции срещу тази вандалщина. Навремето влачиха Босия и група протестиращи по следствия и съдилища за една безобидна атака с домати, след което те бяха оправдани, а тази Томатина стана синоним на граждански протест. Сега имаме съвсем друго - омазани и опушени държавни институции, само защото някой си много настоява да се приемат незаконните му искания: Съдът даде картбланш да се мятат домати по депутатите (ВИДЕО)

Няма да стане. Ако целта беше да напомнят друзята за себе си, успяха. Но само дотолкова, че да им кажем: "Вземайте си кравешките мини и чемодан-вокзал-Москва".

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com