Защита на потребителите или абонати доживот?

10398
Защита на потребителите или абонати доживот?
Снимка: Thinkstock Images

Съвсем наскоро - на 15 март за поредна година отбелязахме Световния ден на потребителя. И за пореден път правата ни потребители в България бяха поставени като тема един вид "празнично".

Коментар на редактора

Телекомите могат да ни глобяват, ако ползваме твърде много роуминг

Падането на роуминга в ЕС, включително в България, от 15 юни тази година е считано за добра новина. Но има и негативни аспекти за потре...

Малко история. Датата е в чест на прословутата реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири като правото на образование, правото на задоволяване на основните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда. Осемте права са залегнали в правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

У нас обаче сякаш защитата на потребителите не е на особена почит или поне това не личи, особено от големите търговци на пазара. Пример за това е наскоро нашумял случай за нелоялна практика, която беше спряна от ресорната Комисия за защита на потребителите (КЗП). Ставаше дума за изключителна агресивна кампания по промотиране на собствени телевизионни канали. Оказа се, че операторът пуска на клиентите си три канала на промоция и след известно време те стават платени, но за да се откажеш и да ти върнат евентуално платени такси, трябва изрично да го заявиш - ако си разбрал за "добавката" към пакета.

Въпросът е дали това не е нарушение на чл. 62 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), в който се забранява: "доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна." Предвидени са и глоби - между 1000 и 3000 лева. Друг е въпросът колко големи са такива глоби за компании с оборот за милиони, че и повече.

За да покаже коректност в случая, операторът разпрати SMS-и с обяснение как клиентите му може да се откажат от допълнителния пакет преди да им се наложи да го плащат: "Za otkaz otgovorete sas SMS s tekst STOP i Vasheto EGN". Тук въпросът е защо съществува Законът за защита на личните данни? 

КЗП: Потребителите с действащи безсрочни договори, не могат да бъдат принуждавани да ги преподпишат

Гражданите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписва...

След намесата на КЗП практиката беше прекратена и вече няма да се налага потребителите да се отказват изрично от услуга, която не са поискали. Тъй като до тази развръзка се стига преди да бъде нарушен Законът за защита на потребителите, на компанията не е съставен акт.

Според статистиката на КЗП мобилните оператори си остават най-често глобяваните от административните съдилища компании, на които се налагат актове след проверки на КЗП. Това се е случило в 23 от общо 146 случая на производства срещу нелоялни заблуждаващи търговски практики. Дано дойдат времена, в които взаимоотношенията между клиенти и големи компании в България бъдат поставени на основите на по-голямо уважение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com