Защо досега никой не говореше за липсата на медици?

8884
Защо досега никой не говореше за липсата на медици?
Снимка: Getty Images/Guliver

Досега чували и чели ли сте някъде за излишък на медици? Направете си прост експеримент – направете проверка в Гугъл и напишете излишък на медици.

Едва ли ще ви учуди, че като резултат ще ви излезе къде има недостиг. Още по-интересното е, че подобен недостиг има далеч не само в рамките на България.

Всеки ден обаче чуваме за примери как хора с инсулти и инфаркти "се лекуват" по домовете си. Или ги разкарват от болница към болница, както и тежки коронавирусни случаи. Чуваме и как различни хора поемат към другия свят, защото твърде късно са потърсили медицинска помощ, или са оставени без кислород на стълбите на болницата

Причините са ясни - недостиг на медици, или лоша организация по преквалифицирането им според конкретните нужди, както и повсеместен страх и недоверие. Няма как иначе да обясним защо хората не търсят навреме лекарска помощ, а търсещите я - понякога не я получават.

Още от самото начало на пандемията предупреждавам - страхът и паниката погубват животи, а не ги спасяват. Но нека оставим настрана конниците на Апокалипсиса и техните заплахи за чували с трупове и да се замислим за момент защо липсват медицински специалисти.

Медицинското образование е дълго и трудно и изисква вложение на сериозен финансов ресурс. Необходима е и психическа устойчивост, която не всеки притежава. Когато нещо липсва в дадено общество, логиката е то да получи необходимото финансиране. През настоящата година бяха инвестирани множество милиарди в търсене на ваксина срещу COVID-19. Чудя се дали ако само част от тези милиарди бяха вложени в образованието и заплащането на медици, дали такава ваксина щеше да е нужна изобщо?

Вече около година опознаваме вируса-злосторник COVID-19. Често се правят паралели с испанския грип. Според всички настоящи данни неговата вирулентност (болестотворна сила) сериозно надвишава тази на COVID-19.

Познайте дали има ваксина срещу испанския грип? Има консенсус сред учените, че глобалният край на пандемията е през 1920 г., когато в крайна сметка обществото е развило стаден имунитет срещу „испанския грип“, въпреки че вирусът никога не изчезва напълно. Обяснението на учените е, че освен колективния имунитет, вирусът отслабва и в следствие на естествените си мутации.

Сега обаче ни предлагат ваксини, за които вече дори се плащат сериозни средства. Разбира се, те ще се правят на доброволен принцип. Тук обаче идват уговорките. След като ваксината вече бъде налична дали няма да бъдат налагани някакви ограничения на хората, които не са си я сложили?

Тук трябва да спомена и още нещо важно. Наскоро Бил Гейтс обяви, че скоро може би ни очаква нова пандемия. И вероятно нова ваксина. И нови милиарди за фармацевтичните гиганти.

Същевременно здравеопазването ще продължи "да се развива" на пазарен принцип. Не знам за вас, но думите пазар и здраве в едно изречение ме карат да потръпна. Но щом се продава всичко - от органи до надежди, защо да не говорим за пазар на здраве?

А медици ще има - колкото да ни слагат ваксините. Явно от повече няма нужда. Ще се надявамe само малкото останали да ни прегърнат - поне да не си отидем сами.

Коментар на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com