X
 
 

Защо телевизията на Слави започна с Мая Манолова?

12607 4
photo of Защо телевизията на Слави започна с Мая Манолова?
Снимка: БГНЕС/Колаж
Началото на телевизия 7/8, която обяви, че започва независим курс по промяна, истина и съпротива, започна с гостуване на Мая Манолова, веднага след изборите. Действително, всяка телевизия, включително и тази на Трифонов, попада в ситуацията на "много фотографи, малко маймуни", при която броят на интересни и популярни гости е не особено голям, че и на всичкото отгоре за тях се конкурират все повече медии. В същото време обаче има нещо смущаващо, не на място. Първоначално се прави декларация за радикална алтернатива, нещо от другата страна на спуснатия цип между олигархия, политика и техни представителни лица, за онова, което социолози с не много по-богат речник от футболни коментатори наричат "антисистемен играч". 

И точно тогава първият ти гост е Мая Манолова. Защо, по каква причина? Трифонов умишлено забави началото на телевизията и я пусна след местните избори, за да не изглежда, че подкрепя този или онзи и за да си спести подозренията за участие в мръсната игра по кметския вот. Но когато ден след изборите и то при повторния хъшовски дебют първият гост е кандидат за кмет, започва да изглежда странно. Навремето, когато започна "Шоуто на Слави" отварящото предаване бе с Кеворк Кеворкян - и то при положение, че тогава в Трифонов нямаше онези политически амбиции, които се развиха с годините. Ако не искаше да трупа първоначални съмнения - а първоначалните са твърде важни - екипът трябваше да премисли добре госта си и да пробва с човек, който не е обрасъл със съмнително политическо минало и който не е бил главното действащо лице в избори, свършили часове преди да се появи в студиото. Въпреки че откакто пое поста на омбудсман успя да замаже спомена от безцеремонната подкрепа за Делян Пеевски и кабинета на Орешарски, това въобще не е достатъчно. 

Какъв знак бе гостуването на Манолова? Ако Трифонов действително мислeше да прокара демаркационна линия между държавата и няма такава държавата - първото, едно корумпирано, прогизнало от опротивели одиозни фигури място, а второто, хъшовска утопия, която ще обира наказателни вотове, това беше безумна грешка, още при старта. На всичкото отгоре сценаристите не се държаха недружелюбно към Манолова, всичко мина що-годе приветливо. А ако въобще през предаването ще минават познати политически фигури, то единственият смисъл е всеки от тях да бъде смазван под кръстосан огън (нещо, което засега нито има изгледи да става, нито е ставало в миналото, особено в серията интервюта, които миналата година включиха Борисов, Цацаров, Караянчева). Тоест, ако 7/8 трябваше да е място на яростна и независима политическа критика, започна твърде неубедително. 

Има обаче и друг вариант, който изглежда много по-вероятен. Той предполага, че всъщност големият преврат, към който ще се стремят партията и телевизията на Трифонов, няма да разчита единствено на собствените им лица, а ще събира около себе си онези фигури, които са се поотъркали в големия бардак, но нямат пожизнено запазена спарена спалня, а от време на време или правят, или симулират известни амбиции да излизат извън него. В този случай "Няма такава държава" ще вземе някои фигури от Има-такава-държавата, ще се опита да ги препере и поизлъска, да позаглади някои неприятни спомени и да ги инсталира наново, само че през себе си. 

И в двата случая има риск: в първия, партията на Трифонов да остане в полето на наивистичната съпротива, в която никога да не влезе нито един експерт и опитен човек, като при евентуален успех това да лъснат смайващо ясно неща, които и Борисов отдавна намеква - че между опозиция и управление има разлика и тя е в лекотата на първото и трудността на второто (друг е въпросът, че това е хитра манипулация, с която може да се дискредитира всеки противник, който иска да започне на чисто). Вторият риск е обаче друг: "Няма такава държава" да използва наемници, които да се продадат тъкмо когато трябва и да се повторят обичайните параболи. Има такава възможност и с този първи гост, немалка. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Ами, да! Трябваше да покани Коритаров и аритметика Константинов!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Е, как защо?! Доган така е казал.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  КОЙ даде телевизия на учиндолския плужек, този червен боклук години наред опростачваше и зарибяваше гламавата рая с чалга, кич и бутафорни сцени, един от най-наглите и долните в слугинажа на червената мафия и кого да покани, ако не кюстендилската слива, някой почтен и честен патриот, ами КОЙ би му гостувал на това нищожество, поредната прокремълска инициатива.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  До кога ще манипулирате народа с тоя мръсен картоф, бе ?
  : 2 !
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...