Арабските държави обмислят разрешаването на кризата в Сирия

2809
Арабските държави обмислят разрешаването на кризата в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Дипломатите, които се срещнаха в Саудитска Арабия, се съгласиха в събота, че арабският свят трябва да играе водеща роля в усилията за намиране на решение на войната в Сирия, след разговори, целящи облекчаване на изолацията на Дамаск, предаде БГНЕС.

Висши дипломати от шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - плюс Египет, Ирак и Йордания се срещнаха в Саудитска Арабия по искане на кралството.

Те подчертаха "важността на водещата роля на арабските страни в усилията за прекратяване на кризата", се казва в изявление, публикувано от саудитското външно министерство рано в събота.

Те обсъдиха "необходимите механизми за тази роля" и се договориха да засилят "консултациите между арабските страни, за да гарантират успеха на тези усилия".

Подкрепян от Иран и Русия, сирийският президент Башар Асад е отбягван от много страни от Близкия изток и е низвергнат от Запада заради войната, в която са загинали над половин милион души и която е принудила около половината от доскорошното население на Сирия да напусне домовете си.

През 2011 г. Сирия беше отстранена от Арабската лига заради бруталното потушаване на продемократичните протести от страна на Асад.

Но в сряда, като последен знак за намаляване на напрежението в отношенията с Дамаск, сирийският външен министър Файсал Мекдад пристигна в Джеда - първото подобно посещение от началото на войната.

Според саудитско изявление от сряда Мекдад и саудитският му колега са обсъдили "необходимите стъпки" за прекратяване на изолацията на Дамаск.

А след последната среща на външните министри висшите арабски дипломати "се съгласиха, че е важно да се разреши хуманитарната криза" в Сирия и да се осигурят условия, които да позволят завръщането на бежанците, съобщи саудитското външно министерство.

Рехабилитацията на Сирия изпраща "послание на опозицията, че Асад ще триумфира в крайна сметка и че техните чуждестранни поддръжници ще ги предадат", заяви Арон Лунд от мозъчния тръст Century International пред АФП по-рано преди изявлението на Саудитска Арабия.

Жителите на контролирания от бунтовниците Идлиб, в Северна Сирия, заявиха, че се чувстват "предадени" от действията за реабилитиране на правителството на Асад.

"Ние, хората, които живеем в Северна Сирия, се почувствахме изключително предадени, когато чухме за нормализирането на отношенията с Асад", заяви пред АФП 32-годишният Рама Сифу, който живее в Идлиб.

"Как така след 12 години борба и революция, те идват днес и му казват: ето ти отново място в Арабската лига? Това е неприемливо, наистина се почувствахме подведени".

Но късно в четвъртък министър-председателят на Катар - противник на правителството на Асад, охлади възможностите за възможното завръщане на Сирия в Арабската лига.

Израел установява контакти с повечето арабски държави

През последните 20 години министерството на външните работи на Израел винаги е било в контакт с почти всички играчи в арабския свят. Ня...

"Няма нищо предложено, всичко това са спекулации", заяви шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани в телевизионно интервю.

Срещата в Джеда е една от множеството инициативи, последвали знаменателното изявление на Саудитска Арабия и Иран, направено с китайско посредничество на 10 март, че ще възобновят връзките си седем години след изолацията на Сирия.

В петък започна размяната на близо 900 затворници от гражданската война в Йемен между подкрепяните от Иран бунтовници хути и водената от Саудитска Арабия коалиция, когато полети с пленници пътуваха между контролираните от бунтовниците и правителството райони.

Късно в сряда богатият на природен газ Катар и неговият малък, но стратегически съсед Бахрейн се договориха да възстановят отношенията си, загърбвайки дългогодишната дипломатическа вражда.

Управляваната от сунити Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, и шиитската теокрация Иран отдавна се борят за влияние в региона, като Йемен, а преди това и Сирия, са сред техните марионетни зони на конфликти.

Арабското признаване на Израел радикално променя Близкия изток

Миналата седмица Мароко установи дипломатически отношения с Израел, като се присъедини към три други арабски държави - Обединените араб...

Според анализатори обаче сега Саудитска Арабия се опитва да успокои региона, за да може да се съсредоточи върху амбициозни вътрешни проекти, насочени към диверсификация на енергийно зависимата ѝ икономика.

Въпреки че Арабската лига взема решения с консенсус, единодушното съгласие е малко вероятно, заяви дипломат от Рияд, който отказа да бъде официално цитиран.

"Срещата има за цел да преодолее различията в Персийския залив по отношение на Сирия, доколкото е възможно", каза дипломатът пред АФП, като посочи Катар.

"Саудитците се опитват поне да гарантират, че Катар няма да се противопостави на връщането на Сирия в Арабската лига, ако въпросът бъде подложен на гласуване", добави дипломатът.

Още: Израел удари цели в Сирия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com