Арест на бивш министър и официални лица в Судан, по улиците - празненства (ВИДЕО)

1283
Арест на бивш министър и официални лица в Судан, по улиците - празненства (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Суданските военни задържаха бившия министър на отбраната и редица други официални лица на фона на съобщения за евентуален военен преврат в страната, съобщава саудитският телевизионен канал ал-Хадат.

Според източниците на канала, задържани са бившият министър на отбраната на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на личната охрана на президента Омар ал-Башир, лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмад Харун и бившият вицепрезидент Али Усман Тах, предава РИА Новости.

Военен преврат в Судан

Армията в Судан е извършила военен преврат, съобщи арабската телевизия Ал Маядин. Уточнява се, че военните са решили да свалят от всич...

Преди повече от 10 години Международният наказателен съд издаде заповед за арест на бившия губернатор на Северен Дарфур, Ахмад Харун, за военни престъпления.

Каналът също обяви за затварянето на международното летище в столицата на Судан.

Ливанският телевизионен канал ал-Маядин по-рано съобщи, че суданската армия е решила на извънредно заседание да премахне от всички постове президента ал-Башир и да разпусне правителството на страната. Според телевизионния канал армията ще обяви създаването на военен съвет, който ще ръководи страната по време на преходния период до една година.

Според местните медии военните контролират също телевизията в страната: "военни шествия" се излъчват по телевизията, а армията обещава да направи "важно изявление" в близко бъдеще.

Судан остана без ток

Суданското министерство на електрификацията обяви спирането на тока в цялата страна, предаде Al Arabiya, цитирана от БГНЕС. Това е ста...

По улиците на Хартум има засилено присъствие на армията, тълпи протестиращи се стичат до сградата на Генералния щаб.

Протестите в Судан продължават от около четири месеца, като започнаха с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведоха до лозунги за промяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт в Судан от 30 години. В хода на демонстрациите, според опозицията и правозащитниците, около 60 демонстранти са били убити, стотици са били ранени, а няколко хиляди са били задържани.

Миналия уикенд хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хартум и други градове, за да поискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред сградата на Генералния щаб на армията в Хартум, за да призоват военните "да поемат страната на народа и да постигнат свалянето на президента". В редица райони на града започнаха сблъсъци между демонстрантите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.

382 900 са жертвите на гражданската война в Южен Судан

Гражданската война в Южен Судан е причинила смъртта на поне 382 900 души – много повече от предишни оценки и повече от жертвите о...

През последните седмици центърът на протестите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на отбраната на страната в Хартум, недалеч от президентския дворец, пред който има постоянен лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com