Боко Харам изби почти цяло нигерийско село, очакват се нови атаки

7569
Боко Харам изби почти цяло нигерийско село, очакват се нови атаки
Снимка: Gettyimages

Джихадистката организация Боко Харам уби 56 души в село в отдалечен район на Нигерия, заяви пред АП областният управител на област Борно. Нигерийското правителство предупреди, че се очаква групировката да засили насилствената си кампания.

Областният управител Кашим Шетима потвърди атаката в село Баану по време на среща с родителите на 219 момичета, отвлечени от училище в район преди година. Миналата седмица се отбелязаха 500 дни от пленничеството на момичетата от училището в Чибок.

Главнокомандващият армията на Нигерия остана невредим след засада на "Боко Харам"

Генерал Тукур Буратаи, главнокомандващ армията на Нигерия, остана невредим при засада на ислямистите от терористичната групировка "Боко...

„Искам всички да разберат, че кризата с Боко Харам е бедствие, което се случва на всички нас. Бунтовниците не се интересуват дали някой е християнин или мюсюлманин, нито имат симпатия или племенна принадлежност. Само вчера те убиха 56 души в село Баану и докато говоря с вас, труповете им все още са покрити със слама на улицата на селото, тъй като няма кой да ги погребе – мнозина избягаха, за да спасят живота си“, заяви пред АП управителят на област Борно.

Избягали жители на село Баану споделят, че още в петък са били нападнати от Боко Харам. „Върнахме се обратно към селото през нощта, след като прекарахме дълго време в храстите, криейки се. Имаше трупове из цялото село“, споделя пред АП фермер от района.

Продължаващото вече шест години въстание на Боко Харам причини смъртта на над 20 000 души. Най-малко 1000 бяха убити от джихадистите, откакто президентът Мухаммаду Бухари бе избран през март с обещание, че ще удари силите на групировката.

Войските на Чад и Нигерия са изтласкали Боко Харам от около 25 града, държани в продължение на месеци в района, обявен от групировката за „ислямски халифат“. Оттогава екстремистите, които се врекоха във вярност на „Ислямска държава“ през март, използват тактиката на бързи и малки атаки, най-вече атентати, разкъсващи северните части на Нигерия. Отделно от това, службите за сигурност в африканската държава са отчели опити за инфилтриране на хора от Боко Харам и в Лагос, и в районите, които досега не са били обект на интерес от страна на групировката.

150 са жертвите при нападение на "Боко харам" в Нигерия

Сто и петдесет души са загинали - удавени или избити, бягайки от нападение на ислямисти от Боко Харам в отдалечено село в щата Йобе, в ...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com