"Боко Харам" влиза в черния списък на САЩ

34937
"Боко Харам" влиза в черния списък на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ решиха да включат действащата в Нигерия ислямска радикална група "Боко Харам" в списъка на чуждестранните терористични организации, съобщиха във вторник американски представители, запознати с предприетата от администрацията мярка, предаде БГНЕС.

Списъкът на чуждестранните терористични организации се изготвя от Държавния департамент на базата на междуведомствени решения. В момента черният списък, който се преразглеждат периодично, включва повече от 50 различни групировки.

На практика включването на "Боко Харам" в списъка означава, че юридически и физически лица в САЩ няма да имат право на каквито и да било отношения с тази групировка.

"Боко Харам" става известна през 2002 г., когато неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шариата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот. Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава "Западното образование е греховно". Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии в градове Майдугури, Кано и Сокото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com