Ердоган все повече затвърждава турското влияние в Африка

3069
Ердоган все повече затвърждава турското влияние в Африка
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отправи на нова обиколка в Африка и за пет дена ще посети Алжир, Мавритания, Сенегал и Мали в опит да засили растящото влияние на Анкара на Черния континент, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Само преди два месеца Ердоган направи първото си пътуване до Судан, където се срещна с президента Омар ал-Башир, който е издирван от Международния наказателен съд (МНС), преди да продължи към Тунис и Чад.

Турски държавни служители търсят убежище в Гърция

Седемнайсет турски граждани, сред които шест деца, поискаха убежище в Гърция, след като пресякоха границата, съобщиха от гръцката брего...

Турция използва възможност за изграждане на влияние в Африка чрез предоставяне на помощ, изграждане на транспортни връзки и предлагане на експертен опит в строителството.

"С всеки изминал ден сътрудничеството ни се задълбочава в областта на туризма, културата, търговията, отбраната и образованието. Бог желае, ще продължим да го приемаме и в бъдеще", каза той пред репортери преди да замине за Алжир.

Actualno.com припомня, че понастоящем Турция има 41 посолства в Африка, в сравнение с 12 през 2009 г. и в крайна сметка иска да има представителство на най-високо ниво във всичките 54 държави на континента.

Националният авиопревозвач „Търкиш еъруейз“, 49% от който са собственост на турския суверенен фонд, също разшири мрежата си и обхвана 52 дестинации в Африка – от Акра до Йоханесбург.

Рядко посещаващ Европа, тъй като връзките между Анкара и Запада са обтегнати, Ердоган направи няколко визити в Африка, откакто стана президент през 2014 г.

Кюрдите винят Русия в даването на зелена светлина на Турция за унищожаването на Африн

Сирийските кюрди обвиняват Русия във възпрепятстването на споразумение с режима в Дамаск за изпращането на войници в северната част на ...

В Алжир всички погледи са вперени с очакване в срещата му с 80-годишния президент Абделазиз Бутефлика, който рядко се появява на публично място. Бутефлика, който заема поста от 1999 г., преживя лек инсулт през 2013 г., което се отрази на артикулацията и движението му.

Неговите визити в Мали и Мавритания ще са първите за турски президента и се очаква сигурността да е основната тема, която ще бъде обсъждана в Мали, страдаща от непрекъснати атаки и отвличания от страна на джихадистки групировки.

Миналата година Ердоган посети Мадагаскар, Мозамбик и Танзания, имал е визити също в Етиопия, Уганда, и разкъсваната от конфликт Сомалия, където Турция пое водеща роля във възстановяването.

Извън подобряването на търговията и политическите връзки, основен приоритет за Ердоган е заличаване на влиянието на мрежата, ръководена от Фетхуллах Гюлен, намиращия се в изгнание в САЩ ислямски духовник, обвиняван от Анкара за провалилия се опит за преврат през 2016 г.

Гюлен, който отрича обвиненията, е изградил образователна мрежа в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com