Френски таен агент ликвидирал Кадафи?

10705
Френски таен агент ликвидирал Кадафи?

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи вероятно е бил убит от агент на френските спецслужби. Сирийските власти са помогнали на французите да установят местонахождението му, пише в последният си брой италианският в. „Кориере де ла сера".

Срещу това французите са обещали да съдействат за ограничаване на международния натиск върху Дамаск, съобщава кореспондент на изданието.

Ръководители от режима на Кадафи пред съд на 10 септември

Бившият либийски министър на външните работи при режима на Муамар Кадафи и председателят на парламента от същата епоха ще бъдат изпра...

Хипотезата, че Кадафи е убит от френски таен агент, се потвърждава от факта, че след началото на операциите на НАТО в Либия, полковникът публично е заплашвал да огласи детайли, свързани с финансирането на предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г.

Двама високопоставени мъже също намекнаха за „френска следа”. Първият е бившият временен либийски премиер Махмуд Джибрил, а вторият е Рами ел Обейди, бивш отговорник за връзките с чуждестранните медии в либийския Преходен национален съвет.

Преди два дни в интервю за египетската телевизия Dream TV Джибрил е подчертал, че чужд таен агент, смесил се с революционните бойци, е убил Кадафи. По-конкретен в твърденията е Ел Обейди пред в. "Кориере дела сера". Той разказал как НАТО е успяла да установи местонахождението на Кадафи след падането на Триполи в ръцете на въстаниците. Тогава всички мислели, че полковникът се укрива южно от град Бани Уалид, а в действителност той намерил убежище в Сирт.

Оттам Кадафи се опитал да установи връзка с няколко негови верни хора, успели да избягат в Сирия. Там те били под закрилата на сирийския президент Башар Асад. Сред тях бил и Юсуф Шакир, отговорникът на Кадафи за медийната пропаганда, за когото се смята, че днес живее напълно необезпокояван и инкогнито в чешката столица Прага.

Саркози искал да продаде на Кадафи ядрен реактор

Бившият директор на френската "Арева" обяви, че президентът Никола Саркози е имал намерения да продаде ядрен реактор на Муамар Кадафи...

Според Ел Обейди именно Башар Асад предал номера на сателитния телефон на Кадафи на френски тайни агенти. Така те с помощта на НАТО успели да го локализират и това била първата стъпка към ликвидирането на либийския лидер. В замяна на тази услуга Асад получил от Париж обещание, че Франция ще ограничи международния натиск над Сирия.

Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 г. при опит да избяга от бастиона му Сирт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com