Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди протестираха в Судан по повод годишнината от революцията (ВИДЕО)

20 декември 2021, 06:50 часа • 2274 прочитания

Хиляди суданци се събраха в столицата Хартум вчера, за да отбележат третата годишнина от народното въстание, което свали от власт дългогодишния президент Омар ал-Башир. Демонстрантите развяваха плакати, осъждащи неотдавнашното политическо споразумение между министър-председателя Абдала Хамдок и военните.

"Никакви преговори", "Никакво партньорство" и "Не на военното управление" бяха сред плакатите, размахвани от протестиращите в суданската столица, според репортер на Анадолската агенция на място.

На 19 декември 2018 г. в цял Судан избухнаха протести срещу влошаването на икономическите условия в страната, което принуди военните да отстранят Башир от власт през април 2019 г. Преди протестите в неделя началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан потвърди ангажимента си към демократичния преход в Судан.

"Ще продължим с дух и решителност да изпълняваме исканията на декемврийската революция... с оглед изграждането на гражданска държава", заяви той в реч по телевизията. От своя страна Хамдок защити политическото споразумение с военните и призова за помирение и консенсус в Судан.

На 25 октомври военните уволниха преходното правителство на Хамдок и обявиха извънредно положение заради раздорите между политиците и военните. Хамдок беше възстановен на поста си на 21 ноември по силата на споразумение с Абдел Фатах ал-Бурхан, началник на суданската армия, с което се целеше да се разреши политическата криза, която заплашваше да подкопае прехода на Судан към демокрация.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес