Хиляди се събраха в Тунис за отбелязване на годишнината от революцията

4555
Хиляди се събраха в Тунис за отбелязване на годишнината от революцията
Снимка: Getty Images/ Guliver

Хиляди се събраха в столицата на Тунис днес, за да отбележат петата годишнина от свалянето на дългогодишния диктатор Зин ал Абидин бен Али в бунта, който вдъхнови Арабската пролет.

Тунизийците се събраха на булевард „Хабиб Бургиба“ в централната част на Тунис, където беше епицентърът на революцията преди 5 години.

ИД пое отговорност и за атаката в Тунис

Групировката „Ислямска държава” пое отговорност за инцидента снощи (24 ноември) в столицата на Тунис, при която загинаха 13...

Някои присъстваха и на политически митинги, скандирайки революционни лозунги като „Работа! Свобода! Достойнство!“, докато други посещават концерти или инсталации, посветени на бунта.

За мнозинството годишнината повдига смесени чувства заради тежките времена, дошли след революцията – икономически проблеми и повишаване на риска от тероризъм.

В столицата Тунис има засилено полицейско присъствие след като държавата претърпя вълна от смъртоносни атаки през миналата година.

Бен Али напусна поста си на 14 януари 2011 година, след като десетки хиляди тунизийци излязоха по улиците, за да се противопоставят на 23-годишното управление на диктатора. Бен Али избяга в Саудитска Арабия, където е и в момента.

Революцията вдъхнови подобни бунтове в Египет, Сирия, Либия, Йемен и други арабски страни, но само Тунис се смята, че е постигнал успех с въстанието.

В Тунис обявиха извънредно положение

Извънредно положение е обявено в Тунис, съобщи РИА Новости. Припомняме, че 12 души загинаха, след като камикадзе се е взривил до автоб...

Държавата организира широко подкрепени избори през 2011 и 2014 година, прие нова конституция, а през миналата година квартетът за национален диалог – група от четири организации от гражданското общество – получи Нобелова награда за мир за борбата им в прехода към демокрация.

Законодателните и президентски избори, считани за свободни и честни, проведени през 2014 година, възстановиха баланса на властта от партията Ан Нахда, която е близка до политическия ислям, на Нидаа Тунес, описвана като светска и съставена от широк кръг от поддръжници от бивши лоялисти на Бен Али, както и от леви и светски сили. Докато Нидаа е фрагментирана през последните месеци и притежава малцинство в парламента, демокрацията в Тунис се затвърждава бавно, но сигурно, като политическите катаклизми намаляват.

Но Тунис се бори да възстанови икономиката си, за да пребори бедността и безработицата, които продължават да са на високи нива.

Налице е също така повишаване на войнстващите радикални групи.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com