Над 1000 жертви на холера в Малави

2486
Над 1000 жертви на холера в Малави
Снимка: Getty Images/Guliver

Епидемията от холера в Малави е отнела живота на повече от 1000 души, съобщи министерството на здравеопазването днес, като в страната свършиха ваксините.

Южноафриканската държава се бори с най-тежката епидемия от холера в историята си, като от съобщението за първите случаи миналата година досега са заразени над 30 600 души. През ноември тя получи от ООН почти три милиона дози орална ваксина срещу холера, за да засили кампанията си за имунизация, но броят на случаите продължава да расте.

Хаити започва ваксинация срещу холера

В Хаити започва кампания за ваксиниране на над 10% от населението срещу холера, но контролът на банди върху големи части от територия щ...

"Използвахме всички ваксини, с които разполагахме", заяви пред АФП говорителят на министерството на здравеопазването Адриан Чикумбе, цитиран от БГНЕС. "Фактът, че в света има само един производител на ваксини срещу холера, затруднява набавянето на животоспасяващото лекарство", каза Чикумбе. "Ние се конкурираме за една и съща ваксина с всички останали".

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на смъртните случаи достигна 1002, с което бе надминат мрачният рекорд в регистрираната досега най-голяма епидемия, при която между 2001 и 2002 г. са загинали 968 души.

Холерата, която причинява диария и повръщане се предизвиква от бактерия, която обикновено се предава чрез заразена храна или вода. "Това, от което се нуждаем, е високо ниво на спазване на хигиената и санитарните условия", казва Чикумбе.

Джордж Джоуб, директор на мрежата с нестопанска цел за равнопоставеност в здравеопазването в Малави, обвинява за тежкото положение митовете и дезинформацията, разпространявани в интернет. "Повечето хора не вярват, че имаме епидемия от холера", каза той пред АФП.

Мариупол: Дневно се регистрират по 15 човека със симптоми на холера (ВИДЕО)

В Мариупол ежедневно се записват по 10-15 обаждания на хора със симптоми на холера или дизентерия. Няма обаче необходимите реагенти за ...

Ръководителят на превантивните здравни служби Сторм Кабулузи заяви, че правителството и групите за помощ работят за осигуряване на безопасна вода и средства за миене на ръцете. Той обаче обвини някои социални групи, че подхранват разпространението на болестта. "Имаме някои религии, които не позволяват на членовете си да отидат в болница, когато са болни", каза той.

През септември СЗО предупреди, че след години на спад, планетата е свидетел на "обезпокоително нарастване" на епидемиите от холера, като изменението на климата се прибавя към традиционните фактори като бедността и конфликтите. В световен мащаб болестта засяга между 1,3 и 4 млн. души всяка година, като причинява до 143 000 смъртни случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com