Над 17 млн. жени в Африка са "водни роби"

20917
Над 17 млн. жени в Африка са "водни роби"
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 17 милиона жени и момичета на Черния континент са принудени всекидневно да носят отдалече големи съдове с вода за пиене и готвене. Африканките са буквално заробени от това постоянно задължение, свързано с носене на тежести и изминаване на много километри пеша.

Изследователски екип от американския университет „Джордж Вашингтон” анализира този феномен. Учените подчертават, че разпространението на практиката да се носи вода на ръце се смята в много африкански държави за долнопробна работа и затова с нея натоварват жените и децата.

Същевременно носенето на вода от водоизточници далеч от населените места е и мерило за напредъка на държавата, част от който е и достъпът до питейна вода, предаде БГНЕС.

Само в Либия мъжете и жените са поравно ангажирани с осигуряването на вода. Докато в североизточна Африка и в страните от Гвинейския залив делът на жените във „водоносенето” очевидно преобладава.

В държави като Етиопия и Нигерия много момичета не ходят на училище, за да са на разположение на семейството си да осигуряват вода.

Освен умората постоянното носене на съдове с вода причинява на африканките болести на гърба, ставите и костите.

От няколко години е намерено решение за облекчаване на живота на африканските жени, които се грижат за набавянето на питейна вода. Изобретението Hippo Roller, което представлява прост пластмасов бидон, който обаче вместо да се носи, се търкаля, може значително да улесни ежедневието на милиони жени на Черния континент.

Близо 32 млн. души в Южна Африка са застрашени от недостиг на храна заради сушата

Около 32 милиона души в южната част на Африка са изправени пред глад. Причината е огромната суша, усилена от метеорологичния феномен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com