Опит за преврат в Буркина Фасо, недоволство в Мали

2676
Опит за преврат в Буркина Фасо, недоволство в Мали
Снимка: Getty images

Управляващата хунта в Буркина Фасо обяви, че службите за сигурност и разузнаването са осуетили опит за държавен преврат, без да съобщи повече подробности, предаде Ройтерс.

В съобщението се казва, че неназовани офицери от армията и други лица са планирали да дестабилизират страната "с пъкленото намерение да посегнат на институциите на републиката и да потопят страната в хаос". В изявлението не се посочва никой конкретно, но се заявява, че са извършени арести, а други лица, замесени в заговора, се издирват. "Разследването ще помогне да бъдат разкрити подстрекателите на този заговор", завършва съобщението според БТА.

Военната прокуратура на страната по-късно съобщи, че четирима души са задържани, а двама се укриват. Оттам допълниха, че е образувано разследване въз основа на "достоверни твърдения за заговор срещу сигурността на държавата, в който са замесени офицери".

Снощи столицата Уагадугу изглеждаше спокойна, отбелязва Ройтерс.

Още: Тревожни новини от Африка: Военен преврат в още една държава (ВИДЕО)

Предисторията в Буркина Фасо

На 25 септември хунтата временно забрани френското новинарско списание "Жон Африк" за тиражиране на "неверни" съобщения за напрежение и недоволство във въоръжените сили на Буркина Фасо. Хунтата дойде на власт през 2022 година след два военни преврата, предизвикани отчасти и заради дейността на въоръжени групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида, които дестабилизираха Буркина Фасо и съседите ѝ в западноафриканския регион Сахел.

Лидерът на хунтата капитан Ибрахим Траоре завзе властта на 30 септември 2022 г. при втория преврат в страната за осем месеца, припомня БГНЕС. На 26 септември вечерта хиляди хора излязоха по улиците на столицата Уагадугу след призива на поддръжниците на Траоре да го "защитят“" на фона на слуховете в социалните медии за преврат. Военното правителство каза, че ще се опита да хвърли "цялата възможна светлина върху този заговор" и "че офицери, чиято клетва е да защитават родината си, са се отклонили от…похода на народа на Буркина за суверенитет и пълно освобождение от терористичните орди, опитващи се да го поробят".

В началото на месеца при сблъсъци с ислямистите загинаха над 50 войници и бойци от доброволчески формирования, най-големия брой жертви, дадени от въоръжените сили на Буркина Фасо в последните месеци.

Още: В Габон пускат сваления президент да си ходи, в Мали има военна операция

Напрежение в Мали

Малийски политически групи изразиха възмущение в сряда от решението на хунтата да отложи за неопределено време президентските избори, които трябваше да върнат гражданското управление, предаде АФП. Управляващата хунта обяви отлагане на изборите на 25 септември - тя бяха насрочени за февруари в тормозената от джихадисти западноафриканска държава. Новите дати за гласуването "ще бъдат съобщени по-късно", каза правителствен говорител.

Посочените причини за отлагането включват въпроси, свързани с приемането тази година на нова конституция и преглед на избирателните списъци. Говорителят също цитира спор с френската компания Idemia, която според хунтата участва в процеса на преброяването.

Още: Изтече ВИДЕО как свързван с ЧВК Вагнер самолет се разби в Мали. Украинците тренират за F-16 (ВИДЕО)

Опозиционната коалиция M5-RFP осъди "едностранното" решение за забавяне на двата тура от гласуването, първоначално определени за 4 и 18 февруари 2024 г. Коалицията каза, че хунтата трябва "да спазва ангажиментите си". Други партии се обявиха против отлагането, което е допълнително предизвикателство за западноафриканския блок ECOWAS (ЕКОВАС). Блокът не реагира официално на последното съобщение, но оказва натиск върху хунтата от 2020 г. да върне цивилни на власт. 15-членната организация, която провъзгласява принципа на "нулева толерантност" към държавните преврати, е изправена пред поредица от преврати след първия такъв в Бамако, в съседните на Мали Буркина Фасо и Нигер, както и в Гвинея.

Съобщението на хунтата в Мали за пореден път забавя графика за овластяването на избрани цивилни лица. Военните, които извършиха последователни преврати през 2020 г. и 2021 г., по-рано обещаха парламентарни избори за февруари 2022 г.

Още: В Африка се очертава голяма война: Две държави подкрепиха преврата в Нигер (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com