Преврат в Мали, международната общност поиска арестуваните президент и премиер да бъдат освободени

1904
Преврат в Мали, международната общност поиска арестуваните президент и премиер да бъдат освободени
Снимка: Getty Images/Guliver

Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха президента и министър-председателя в преврат, който разтърси африканската държава, потопена от години в дълбока криза, коментира "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС

Президентът Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан оглавяват преходното правителство, създадено след преврат през август, за да избегнат заплахата от международни санкции.

Френски журналист отвлечен от джихадисти в Мали

Във видео разпространено в социалните мрежи, френски журналист твърди, че е бил отвлечен в Мали в началото на април от джихадистка груп...

В Брюксел лидерите на ЕС осъдиха това, което описаха като "отвличане" на малийския президент и министър-председател, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това, което се случи, е сериозно и обезпокоително и ние сме готови да обмислим необходимите мерки", каза Мишел пред репортери след среща на върха на 27-те държавни глави на ЕС.

Преди това ООН, африканските организации и държави като Франция и САЩ бяха осъдили "опита за преврат" в Мали и отхвърлиха всякакви действия със сила, включително евентуалната принудителна оставка на преходните лидери.

В съвместно изявление мисията на ООН в Мали (MINUSMA), Общността на западноафриканските държави (ECOWAS), Африканският съюз, Франция, САЩ, Великобритания, Германия и ЕС "настояват за незабавно и безусловно освобождаване" на двамата политици, арестувани заедно с техните сътрудници.

Лидерите на преврата и военните лидери запазиха влияние върху преходното правителство, което породи съмнения относно ангажимента за провеждане на избори в началото на следващата година. Двама висши служители, които са пожелали анонимност, твърдят пред "Франс прес", че войниците са отвели Ндау и Уан във военния лагер "Кати", в покрайнините на столицата Бамако. Арестът последва реформата на кабинета в отговор на нарастващата критика към временното правителство.

Освободиха сваления президент на Мали

Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта, отстранен от военните на 18 август от поста си, беше освободен , съобщи френският порт...

При пренареждането на армията са останали стратегическите министерства, които те вече контролираха в правителството, но двама лидери на преврата - бившият министър на отбраната Садио Камара и бившият министър на сигурността, полковник Модибо Коне, бяха изключени. Междувременно в столицата се разпространиха слухове за възможен държавен преврат, въпреки че градът остана спокоен.

Премиерът Уан каза пред "Франс Прес", в кратък телефонен контакт преди прекъсването на линията, че войниците "дойдоха за мен".

MINUSMA поиска чрез изявление в Туитър да се запази спокойствие и настоя за незабавното освобождаване на Ндау и Уан. "Тези, които ги държат, ще трябва да отговарят за действията си", предупреди мисията на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com