Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спад на новите случаи в ЮАР в последните дни

30 декември 2021, 11:10 часа • 4345 прочитания

Спад в новорегистрираните случаи на коронавирус се наблюдава в последните дни в Южна Африка.

През последните 24 часа в страната са регистрирани 9029 нови случая, а вчера - 7216. Картината е много по-различна от преди седмица, когато статистиката показваше по над 21 хиляди новозаразени с новия вариант Омикрон.

На фона на лекия спад обаче Южна Африка върна правилата за карантиниране на хора, които са били в контакт с положителни за коронавируса, и проследяването на контактните, отменяйки облекчаването на мерките от миналата седмица.

Като се позоваха на факта, че повечето южноафриканци са ваксинирани, миналата седмица здравните власти разрешиха на контактните да не се самоизолират, а само да избягват местата, където се събират много хора. Само развилите симптоми трябваше да си правят тестове, като тези с леки симптоми трябваше да се изолират за 8 дни, а тежките случаи - за 10.

Сега Министерството на здравеопазването съобщи, че ще се съобрази с получени коментари и отзиви, че липсата на правила ще доведе до още по-широко разпространение на силно заразния вариант Омикрон, който беше установен за първи път в Южна Африка в края на ноември. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес