Суецкият канал ще остане блокиран още няколко дни

4253
Суецкият канал ще остане блокиран още няколко дни
Снимка: Getty Images/Guliver

Контейнеровозът, заседнал на Суецкия канал, все още не е изтеглен напълно и ще отнеме около три дни, за да се възстанови нормалния трафик, цитира ТАСС източник на Службата на водния път в Египет, предаде БГНЕС.

"Досега се правят опити за изваждане на кораба от наземния участък, частично успешен, но той блокира новия канал, по който все още не е възстановен трафика", казва службата. Затова ще са необходими два до три дни. Сега цялото движение на корабите се извършва през стария канал и само в посока от Средиземно море. Всички кораби в Червено море все още са спрени.

Кораб заседна и блокира Суецкия канал

Суецкият канал в Египет е блокиран от голям товарен кораб, който е заседнал след като се е завъртял в тесния канал, показват сайтове за...

Във вторник сутринта, по време на пясъчна буря, един от най-големите контейнеровози в света, плаващ под панамски флаг заседна, опрял носа си в единия бряг и кърмата в другия. В резултат на това плавателният съд с водоизместимост от 220 хиляди тона и дължина от 400 метра напълно блокира навигацията по канала. Както беше съобщено по-рано, блокирането на трафика е довело до спирането на поне 10 танкера, които държат 15 милиона барела суров петрол, заседнали в Суецкия канал.

Според наличната информация, само на входа на канала от юг до сряда вечерта са се натрупали 15 плавателни съда, а сутринта има по-малко от 10. Задръстването на кораби, желаещи да преминат през канала, се простира почти до Индия. Сега основното движение се извършва по старото русло на канала. В момента се проучва въпросът за възможността за преминаване на кораби по схемата, която е съществувала преди отварянето на новия канал - 12 часа във всяка посока.

Суецкият канал пренася 12% от световния товарен трафик и е един от най-натоварените водни пътища за световните пратки с петролни танкери. През него минават 8% от корабите, превозващи втечнен газ. Общо 19 хиляди кораба годишно следват канала или повече от 50 на ден.

През 2014 г. започна изграждането на 72 км паралелен канал, за да се осигури двупосочен трафик на корабите. Проектът, който струва на Египет 8,2 милиарда долара, е завършен година по-късно. В резултат на това, времето за пътуване е намалено от 22 на 11 часа. Дълбочината му надвишава 20 м, което позволява най-големите кораби в света, включително петролни танкери, да преминават през него. Годишният товарен трафик надхвърля 1 милиард тона.

Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море

Откритият преди дни нов Суецки канал Между Червено и Средиземно море поставя екологични въпроси. Докато власти и политици се радват, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com