Турция и Италия ще работят за постоянен мир в Либия

3039
Турция и Италия ще работят за постоянен мир в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Ние ще продължим да си сътрудничим с Италия за постоянен мир в Либия, заяви днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу по време на пресконференция с италианския си колега Луиджи Ди Майо.

Турция ще продължи да работи с Италия за постоянен мир и за политически процес, който ще доведе до резултати в Либия, съобщи „Сабах“.

Изненадваща визита в Либия: Турция иска да използва две от военните им бази

Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за преговори с международно признатото правителство на националното спо...

Ди Майо потвърди общия стремеж за постигане на устойчив мир в разкъсваната от конфликти държава. Турция и Италия като членове на НАТО, са две регионални сили, които споделят общи интереси, история и ценности в средиземноморския басейн, подчерта той.

Анкара и Рим подкрепят признатото от ООН правителство на националното споразумение на Либия, което подписа два отделни договора с Турция в края на миналата година -за военно сътрудничество и за делимитация на морските граници на страните от Източното Средиземноморие.

Както подчертава изданието, ситуацията в Либия се влоши през последните месеци поради засилващата се намеса на чуждестранните сили в страната, въпреки обещанията на срещата на върха в Берлин в началото на тази година да се откажат от военна подкрепа.

Офанзивата на главнокомандващия Либийската национална армия Халифа Хафтар срещу столицата Триполи дълбоко поляризира вече разделената страна.

Силите на Хафтар се ползват с подкрепата на Египет, Франция, Русия, Йордания, Обединените арабски емирства и други ключови арабски страни. Турция, Италия и,Катар подкрепят правителството в Триполи.

Турция нападна вербално Франция заради Либия

Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и нарушава решенията на ООН и НАТО, като подкрепя силите на Халифа Хафтар срещ...

По отношение развитието на ситуацията в Източното Средиземноморие, Чавушоглу оцени конструктивната позиция на Италия, с която Турция е готова да работи заедно за превръщането на района в зона на сътрудничество, а не на конфликт.

Морската сделка, подписана с Либия, дава достъп на Анкара до икономическа зона в Средиземно море, въпреки възраженията на Гърция, Кипър и Египет.

Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на официален Кипър, заявявайки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите там.

Вижте още:

Чавушоглу: Турция и САЩ ще си сътрудничат в Либия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com