Учебна болница в Гана извърши трансплантации на роговица

2583
Учебна болница в Гана извърши трансплантации на роговица
Снимка: iStock

Учебната болница на Кейп Коуст (CCTH) успешно извърши първите си трансплантации на роговици, за да възстанови зрението на осем пациенти, които бяха пред ослепяване, съобщи за БТА Ганайската информационна агенция (ГНА).

Операциите бяха извършени в рамките на два дни безвъзмездно за пациентите благодарение на партньорството между болницата и Хималайския проект за лечение на катаракта (Cure Blindness), базирана в САЩ фондация, която работи за лечение на слепотата по целия свят.

При трансплантацията на роговица се извършва отстраняване на цялата или част от увредената роговица (част от външната фиброзна обвивка на окото) и подмяната й със здрави нови тъкани от донор (наскоро починал пациент).

Процедурата се използва за лечение на състояния като язва на роговицата, дистрофия на роговицата (наследствени заболявания на очите), кератоконус (изтъняване на роговицата) и усложнения от операции на катаракта.

Трима лекари от Съединените американски щати (САЩ) и трима очни хирурзи от Учебната болница "Корле-Бу" (KBTH) в Акра и Учебната болница "Комфо Анокиe" (KATH) в Кумаси, обучени от фондацията, оперираха всеки пациент за 60-90 минути.

Операциите бяха извършени в рамките на редовните сесии за лечение на катаракта на фондацията и болницата, които се провеждат всеки месец.

По време на тази сесия бяха лекувани 439 пациенти от окръзите Източно Гомоа и Централно Гомоа.

Това е вторият път, в който в Гана се правят операции на роговица. Първите операции бяха направени наскоро в KBTH от същата фондация "Лечение на слепотата".

Д-р Джефри Табин, председател и съосновател на Хималайския проект за лечение на катаракта, който ръководеше процедурите, обясни, че за разлика от операцията на катаракта, при трансплантация на роговица пациентът изпитва лек дискомфорт, докато тъканите на тялото напълно се възстановят.

"Но от всички операции за трансплантация, които можете да си направите, тази е най-добрата. Много по-добре е да получиш трансплантация на роговица, отколкото трансплантация на бъбрек или сърце. Но е необходим около един месец, за да виждате отлично", казва той.

Той обясни, че успеваемостта при трансплантациите на роговица е около 90 процента поради проблеми като отхвърлянето на новите тъкани от имунната система на пациента и транспортирането на тъканите от едно място на друго.

Отхвърлянето обаче може да се лекува с лекарства срещу отхвърляне, които обаче понякога имат страничен ефект - предизвикват глаукома при някои пациенти.

Д-р Табин, който е професор по офталмология, заяви, че фондацията е успяла да осигури 22 роговици от САЩ, които да бъдат използвани в KBTH, CCTH и KATH. Чакащите за операция пациенти са повече от 1000.

Той отбеляза, че в Африка е трудно да се получат роговици поради културни особености, тъй като хората не желаят да се посяга на телата на техните близки преди погребението.

Той заяви, че в Африка на юг от Сахара има само една "очна банка" - в Етиопия, но тя не може да осигури достатъчно тъкани за трансплантация.

Затова, каза той, фондацията предприема стъпки за ангажиране на религиозните и традиционните власти, за да запознае хората с проблема и ги подтикне да даряват роговицата на мъртвите си роднини, обяснявайки им, че това няма да промени външния им вид.

Една от пациентките, госпожа Дорин Аиси, която не можа да скрие радостта си, изрази благодарност към проекта и болницата за промяната в състоянието ѝ, което е търпяла през последните 30 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com