В Нигерия е имало по-мащабно отвличане от това на 200-те ученички

2171
В Нигерия е имало по-мащабно отвличане от това на 200-те ученички
Снимка: Gettyimages

Петстотин жени и деца са били отвлечени в края на 2014 г. от ислямистката групировка Боко Харам в Дамасак, в североизточната част на Нигерия. Властите обаче са игнорирали информациите за това, твърдят хората от града, пише БГНЕС.

Това масово отвличане, много по-голямо от отвличането на 276 ученички в Шибок, е станало на 24 ноември 2014 г. твърди местен ръководител, както и жители на града. Властите на Нигерия, с президент Гудлък Джонатан, опровергаха през март 2015 г. информациите за това.

"Боко Харам" изгаря деца живи в Нигерия

Най-малко 86 души, сред които много деца, са били убити при серия от атаки на терористичната групировка „Боко Харам“ в село...

Свидетелствата на жителите пред АФП потвъждават изнесеното в доклад на неправителствената организация Human Rights Watch, публикуван във вторник (29 март). "Премълчахме за това отвличане от страх да не предизвикаме гнева на правителството, което вече бе поставено в неудобно положение след отвличането на ученичките от Шибок през април 2014 г.", каза източникът, пожелал анонимност, чието 7-годишно дете е било сред отвлечените.

Град Дамасак, който бе в ръцете на "Боко Харам", бе освободен на 9 март 2015 г. от сили на Чад и Нигерия. Те откриха там масов гроб с около сто трупа. "Триста деца се водят за изчезнали от повече от една година, а правителството така и не е реагирало", обвинява Human Rights Watch.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com