Военните в Зимбабве превзеха държавната телевизия, отричат преврат

5591
Военните в Зимбабве превзеха държавната телевизия, отричат преврат
Снимка: Getty Images/Guliver

Тази нощ група зимбабвийски военни са установили контрол над сградата на държавната Радио и телевизионна корпорация в столицата Хараре, предаде БГНЕС. Въпреки явната акция, показваща преврат, военните отричат такова нещо.

"Това не е военен преврат“, заяви офицер, който изчете обръщение по държавната телевизия. "Ние искаме да сме сигурно че негово превъзходителство президентът и неговото семейства са в безопасност и тяхната сигурност е гарантирана", заявиха още военните, като поясниха, че "нашата цел са престъпници около президента… Веднага щом изпълним нашата мисия, очакваме ситуацията да се нормализира".

Президентът на Зимбабве вкара в затвора гей двойка, освобождава я, когато единият забременее

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е решил да изпрати хомосексуална двойка от страната в затвора, предаде южноафриканската медия Mza...

Според служителите на държавната Радио и телевизионна корпорация и правозащитници, войниците пребили някои журналисти. Казано им било, че не трябва да се притесняват, тъй като военните им осигуряват защита. Корпорацията излъчва програмите по два телевизионни канала и четири радиостанции.

Според информационни източници, в центъра на столицата на Зимбабве има въоръжени войници, по улиците се чуват взривове. Свидетели казват, че чули "30-40 изстрела" в близост до къщата на "вечния лидер" на Зимбабве Робърт Мугабе.

Посолството на САЩ в Хараре препоръча всички негови служители да не напускат домовете си поради "политическа несигурност". Самата сграда на дипломатическата мисия също ще бъде затворена, се казва в изявлението на интернет страницата на посолството.

В понеделник, 13 ноември, командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга обяви готовност да се намеси, за да спре преследването на поддръжници на вицепрезидента Емерсън Мнангагва. Именно той беше смятан за вероятния наследник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва се смята за един от реформаторите.

ООН: Гладът в Зимбабве излиза извън контрол

Недохранването и гладът в Зимбабве ще излязат извън контрол, ако нещо не се направи скоро. Това предупреди ООН, пише Би Би Си. Странат...

В отговор на заявеното от Чивенга, управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" го обвини в държавна измяна, посочвайки, че той всъщност призовава към въстание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com