815 милиона души по света страдат от недохранване

2790
815 милиона души по света страдат от недохранване
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на жителите на планетата, които страдат от недохранване, е достигнал 815 милиона, от които 60% живеят в зони на въоръжени конфликти. Това съобщи в четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той говори пред Съвета за сигурност на световната организация.

Според него около 78% от средствата на Световната програма по прехраната отиват за помощи на хора, които се намират в зони на въоръжени конфликти.

ООН: Нарастващият глад по света изисква преосмисляне на селските райони

Внезапното увеличаване на глада по цялото земно кълбо ще изисква нов акцент върху развитието на селските икономики, пише в нов доклад н...

"Три четвърти от децата със забавяне в развитието живеят в страни, засегнати от конфликти. Докато не се удаде да бъдат урегулирани тези конфликти и не започне процеса на развитие (на държавите), общините и цели региони ще продължават да изпитват глад и страдания", каза Гутериш, предаде БГНЕС.

Той се спря на ситуацията в Йемен, североизточната част на Нигерия, Сомалия, Южен Судан, където преди девет месеца под заплахата от масов глад се оказаха около 20 милиона души. "Международната общност бързо реагира на това предупреждение. Към сегашния момент донорите отделиха почти 70% от поисканите средства, което дава възможност да се увеличат хуманитарните операции" , отбеляза Гутериш.

Чрез донорите ООН оказва ежемесечна помощ с храни на 13 милиона души от тези четири страни.

"Въпреки че спряхме масовия глад, не успяхме да предотвратим страданията на хората", подчерта генералният секретар. През последните девет месеца хуманитарните нужди в четирите горещи точки са се увеличили. Гутериш даде за пример Южен Судан , където от началото на годината нуждаещите се са се увеличили от 4 на 5 милиона. Той призова донорите да не се отказват от финансирането на хуманитарните операции, а участниците във въоръжените конфликти по всякакъв начин да съдействат на оказването на помощ на населението.

ООН: Промените в климата задълбочават глада по света

Мащабите на глада отново се увеличават в целия свят след десетилетие на спад. „Заслуга” тук има и изменението на климата, с...

Actualno.com припомня, че по-рано ООН оповести в свой доклад, че внезапното увеличаване на глада по цялото земно кълбо ще изисква нов акцент върху развитието на селските икономики.

След като намалява за десетилетие, гладът се увеличи отново през 2016 г. като 815 милиона души или 11% от населението на света са били хронично недохранени. Това представлява ръст от 38 млн. спрямо предходната година, отчасти поради изменението на климата, което задълбочава глобалните конфликти.

Според организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), стимулите за селските райони могат да бъдат от ключово значение за борбата с тази тенденция и постигането на целта за премахване на глада и бедността до 2030 г.

Засегнатите държави са предимно в Азия и в Африка на юг от Сахара, където малките земеделски стопани, които произвеждат 80% от предлаганите храни, са „застрашени от изчезване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка