Ако Путин ползва ядрено оръжие, това да се счита за атака срещу НАТО - предложение от Сената на САЩ

5899
Ако Путин ползва ядрено оръжие, това да се счита за атака срещу НАТО - предложение от Сената на САЩ
Снимка: Getty Images

Сенатът на САЩ внесе резолюция, в която се предлага действията на Русия, Беларус или който и да е "руски пълномощник" да се считат за нападение срещу НАТО, ако водят до радиоактивно замърсяване на територията на съюзниците от Алианса.

Резолюцията беше внесена от сенатора републиканец Линдзи Греъм, който наскоро опередели като добро харченето на пари от САЩ за убийство на руски войници, и демократа Ричард Блументал. Те отбелязват, че са били подтикнати да внесат предложението от обявеното от Русия разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Антъни Блинкен: Няма индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие

Няма индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие и САЩ не виждат причина да променят готовността на ядрените си сили, заяви ...

Сенаторите отбелязаха, че това е прецедент след разпадането на СССР, в който Русия премества ядрените си оръжия извън собствените си граници, и че това представлява сериозна заплаха за глобалната сигурност на фона на продължаващата война в Украйна.

От текста става ясно, че втората причина е непредсказуемата ситуация в АЕЦ "Запорожие", която е под контрола на руските окупационни сили. На 22 юни украинският президент Володимир Зеленски предупреди в спешно видеообръщение, че Русия готви терористична атака в най-голямата атомна централа в Европа.

ОЩЕ: В Украйна започнаха да се готвят за възможното взривяване от руснаците на АЕЦ "Запорожие"

Путин: Новите ядрени ракети скоро ще застъпят на бойно дежурство

Президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че ново поколение междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят 10 и...

Греъм и Блументал предложиха всяко използване на тактическо ядрено оръжие от Руската федерация, Беларус "или пълномощник на Русия" или разрушаването на ядрено съоръжение, което ще доведе до навлизане на радиоактивни елементи на територията на държавите членки на НАТО и ще причини сериозни щети, да се счита за нападение срещу Алианса и причина за използването на член 5 от Договора на НАТО.

"Заплахата от използване на ядрено устройство от страна на Русия е реална и най-добрият начин да я възпрем, е да дадем на руснаците яснота какво ще се случи, ако го направят. Нашето послание е към хората около Путин. Че ако направите това, ако следвате неговите заповеди - ако той някога направи такива, можете да очаквате масиран отговор от страна на НАТО. И ще бъдете във война с НАТО", каза Греъм, цитиран от "Украинска правда".

"Тази резолюция има за цел да изпрати послание на Владимир Путин и още по-пряко на неговите военни, че ще бъдат унищожени, ще бъдат изкормени, ако използват тактически ядрени оръжия или ако разрушат ядрена централа по начин, който заплашва околните държави от НАТО. Неговите (на Путин - бел. ред.) военни рискуват да бъдат напълно унищожени от силите на НАТО, ако са толкова безразсъдни и ирационални, че да прибягнат до тактически ядрени оръжия", заяви Блументал.

Сенаторите предложиха администрацията на Джо Байдън да проведе подходящи консултации с лидерите на другите съюзнически държави и европейските партньори, да обмисли действия за свеждане до минимум на заплахата за цивилното население и да подготви дипломатически и военен отговор, "съобразен със ситуацията".

Столтенберг: Русия инвестира огромни средства в ядрени оръжия до границата с НАТО

НАТО до момента не вижда такава руска заплаха, която да изисква промяна в ядрената стратегия на Алианса, макар че Москва инвестира огро...

ОЩЕ: Саакашвили: Всичко, което Путин прави през последните месеци, е подготовка за натискане на червения бутон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com