Американците не вярват на Обама относно АНС

22768
Американците не вярват на Обама относно АНС

Обявените от президента Барак Обама реформи в разузнаването не успяха да успокоят повечето американци. Три четвърти от тях смятат, че личният им живот няма да бъде по-добре защитен след промените, показва ново проучване на института Пю, предаде БГНЕС.

73% от американците, които проследили речта на Обама относно Агенцията за национална сигурност (АНС) миналата седмица, смятат, че промените няма да променят нищо във връзка с опазването на правото на личен живот. Изследването сред 1504 души, осъществено между сряда и неделя (15 - 19 януари), показва, че речта не е проследена от много американци и че скептицизмът относно електронното шпиониране от АНС нараства.

Половината от анкетираните не са чули нищо за предложените от Обама мерки, а други 41% твърдят, че знаят съвсем малко по темата. 7 от 10 участници в проучването смятат, че не би трябвало да се откажат от правото си на личен живот, за да бъдат защитени от потенциални терористични атаки.

Повече от 53% от американците не одобряват идеята АНС да събира телефонни и интернет данни. През юли 50% са одобрили, а 40% са се обявили против програмата.

Промяната в общественото мнение идва след изтичането на документи от АНС, оповестени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, който предизвика световен скандал.

Почти половината от американците, 48%, смятат, че има недостатъчни ограничения за това каква телефонна и интернет информация може да бъде използвана от АНС, докато 41% твърдят, че са поставени адекватни параметри за шпионаж от страна на правителството.

Изследването показва разделение по въпроса дали безпрецедентните разкрития на класифицирана информация, изнесена от Сноудън, са нанесли удар върху страната. 45% казват, че изтеклата информация е била от полза за обществото, а 41% твърдят, че тя е навредила.

56% от американците казват, че Сноудън трябва да бъде подведен под отговорност, а 32% са против повдигането на обвинения срещу него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка