Американският съд постави Тръмп в трудно положение за данъчните му декларации

2024
Американският съд постави Тръмп в трудно положение за данъчните му декларации
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп не може да използва имунитета си като президент на САЩ, за да крие данъчните си декларации. Това реши съд в Манхатън, предаде БГНЕС, позовавайки се на британския вестник The Guardian.

Федералният съд в Ню Йорк определи като "несъвместими" исканият на адвокатите на Тръмп да не публикува документите за приходите и платените данъци, защото заема позиция, която осигурява имунитет. Решението означава, че прокуратурата на Манхатън може да изиска финансовите документи на Тръмп и неговите компании за 8 години.

Тръмп съди Калифорния заради закон за разкриване на данъците

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и Републиканската партия съдят щата Калифорния заради нов закон за разкриване на данъците, предаде БГНЕ...

Доналд Тръмп стана първия американски президент от 40 години, който не публикува данъчните си декларации. Милиардерът отказа, въпреки че беше обещал да го направи по време на кампанията си през 2016 година.

Миналият месец прокуратурата в Манхатън поиска финансовите документи на Тръмп за период от 8 години, като част от разследването на плащания на жени, сред които порноактрисата Сторми Даниелс, получили пари, за да мълчат за отношенията си с президента. Федералното разследване на тези плащания доведе до признанията на бившия адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен, че е нарушил законите за финансиране на политически кампании.

Доналд Тръмп, който отрича да е имал връзка със Сторми Даниълс, казва, че плащанията са били личен въпрос, а не разход на предизборната му кампания.

Прокуратурата започна проверка и дали наистина на Майкъл Коен са дадени 130 хиляди долара като възстановяване на разходите, които е направил, за да плати на Сторми Даниълс или плащането е фиктивно, което би било закононарушение в щата Ню Йорк.

Мълър засега няма да свидетелства пред Конгреса, усилва се натискът Тръмп да си даде данъчните декларации

Специалният прокурор на Робърт Мълър засега няма да свидетелства за резултатите от разследването си за "руската намеса" в президентскит...

Адвокатите на Тръмп пледираха, че президент на САЩ не може да бъде подведен под отговорност за такова нарушение, докато е на поста и прокуратурата ще трябва да чака края на престоя му в Белия дом.

Съдия Виктор Мареро обаче нарече аргумента за имунитета на Тръмп "удивителен" и каза, че представлява "домогване на изпълнителната власт до конституционните ценности и управленската структура на страната". В решение, простиращо се върху 75 страници, съдията добавя: "Съдът не може да се съгласи с представата за имунитет на президента, който да го поставя над закона."

Въпреки че е притиснат от процедура, която може да доведе до процес на импийчмънт и критики за действията му в Сирия, Тръмп намери време да коментира решението на съдията. "Радикалните леви демократи се провалят на всички фронтове, затова сега притискат местните прокурори в Ню Йорк и демократите на щатско ниво да подгонят Доналд Тръмп. Нищо такова не се е случвало на никой друг президент, когато и да е било!", написа Тръмп в Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка