Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

23 април 2024, 11:09 часа • 2153 прочитания

Лидерът на Австралия нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“ в ескалираща вражда заради нежеланието на X да премахне кадри с намушкването в църква, съобщава BBC.

В понеделник (22.04) австралийски съд нареди на компанията за социални медии на Мъск, да скрие видеозаписите от нападението в Сидни миналата седмица. Преди това X заяви, че ще се съобрази с това „в очакване на съдебно оспорване“. Критиката на министър-председателя Антъни Албанезе последва след като Мъск използва меме, за да обвини правителството в цензура. Във вторник Албанезе заяви пред ABC, че Мъск „си мисли, че е над закона, но и над здравото приличие“.

Още: "Консервативен и лидер на анти-ЛГБТ общество": Подробности за намушкания в Сидни свещеник

Заплаха с големи глоби

Миналата седмица австралийският комисар по електронна безопасност, независим регулаторен орган, заплаши X и други компании за социални медии с големи глоби, ако не премахнат видеоклиповете с намушкването с нож в асирийската църква, което полицията нарече терористична атака. X твърди, че заповедта „не попада в обхвата на австралийското законодателство“.

Комисарят поиска съдебна заповед, след като заяви, че е ясно, че X позволява на потребители извън Австралия да продължат да получават достъп до кадрите. „Намирам за необичайно, че X са решили да не се съобразят с изискванията и се опитват да аргументират своя случай“, заявява Албанезе на брифинг за пресата.

Реакцията на Мъск

В последвалата поредица от онлайн постове Мъск пише: „Бих искал да отделя малко време, за да благодаря на министър-председателя за това, че информира обществеността, че тази платформа е единствената вярна“. По-рано той разкритикува и лично комисаря по електронната безопасност Джули Инман Грант, като я определи като „австралийски комисар по цензурата“. Албанезе защити Инман Грант, като заяви, че тя защитава австралийците. „Социалните медии трябва да носят социална отговорност. Мъск не показва такава“, казва той.

Платформата ще разполага с 24 часа, за да се съобрази с разпореждането от понеделник вечерта, като в близките дни се очаква ново изслушване по въпроса. X и комисарят по електронна безопасност вече участват в съдебно производство във връзка с твърденията, че платформата не е предоставила информация за начина, по който проследява и премахва онлайн материали, съдържащи насилие над деца.

Още: Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес