Австрийки екозащитници обвиняват Болсонаро в престъпления срещу човечеството

1982
Австрийки екозащитници обвиняват Болсонаро в престъпления срещу човечеството
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в "престъпления срещу човечеството" от Международния наказателен съд (МНС) за предполагаемата му роля в унищожаването на Амазония, първият случай, който се стреми изрично да свърже изсичането на горите със загубата на човешки животи, предаде БГНЕС.

Затоплящите планетите емисии на парникови газове от изгарянето и индустриалното селско стопанство в Амазония са по-високи от общите годишни емисии на Италия или Испания. Обезлесяването в региона вече отделя повече CO2, отколкото останалата част от Амазония може да поеме.

Глад до смърт - потресаващи СНИМКИ от Бразилия показват последствията от пандемията

Потресаващи снимки на бедстващи бразилци, които ровят в купчина кокали от животински трупове за храна, показаха размерите на глада, кой...

Австрийските защитници на екологичното правосъдие Allrise подадоха официална жалба в съда в Хага днес сутринта. Те поискаха съдебни производства срещу Болсонаро и неговата администрация за действия, "пряко свързани с негативните последици от изменението на климата по света". В жалбата се обвинява бразилския лидер в провеждането на широко разпространена кампания, водеща до убийството на защитници на околната среда и в застрашаване на световното население чрез емисии, причинени от обезлесяването. Екипът зад нея заяви, че администрацията на Болсонаро се е стремила „систематично да премахва закони, агенции и лица, които служат за защита на Амазония“. В жалбата се казва още, че Болсонаро е отговорен за приблизително 4000 квадратни километра унищожени тропически гори всяка година и че той е ръководил месечните нива на обезлесяване, които са се ускорили с до 88 процента от встъпването му в длъжност на 1 януари 2019 г.

Офисът на Болсонаро не отговори на искане за коментар от АФП.

Екипът от експерти изчисли, че емисиите, дължащи се на администрацията на Болсонаро поради масовото обезлесяване, ще доведат до над 180 000 смъртни случая, свързани с топлината в световен мащаб през този век.

Въпреки че има поне три други жалби от местни групи срещу Болсонаро в МНС от 2016 г., организаторите казват, че това е първата, която подчертава ясната връзка между загубата на гори и глобалното здраве на хората.

Президентът на Бразилия ще бъде разследван за твърдения за изборни манипулации

Върховният съд на Бразилия разпореди президентът на страната Жаир Болсонаро да бъде разследван за твърдения за изборни манипулации, инф...

"Това е, което се случва в Бразилия - масово обезлесяване. Искаме да разберем причинно -следствената връзка с глобалния климат", каза основателят на AllRise Йоханес Веземан. "Става дума точно за това, което Римският статут определя като престъпление срещу човечеството: умишлено унищожаване на околната среда и защитниците на околната среда."

Адвокат Найджъл Повоас, който е водил наказателно преследване срещу някои от най-известните международни престъпници, заяви, че жалбата е отправена срещу няколко лица в администрацията на Болсонаро.

"Ние се фокусираме върху най-висшите отговорни актьори", каза той пред АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com