Байдън постигна споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг

905
Байдън постигна споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг
Снимка: Getty Images

Само дни преди риска да бъде обявен първия в историята дефолт на правителството американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти постигнаха в неделя окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът демократ и лидерът на републиканското мнозинство в Долната камара на Конгреса разговаряха в неделя вечер, докато преговарящи от двете страни съставяха текста на проектозакона, за да могат конгресмените да се запознаят с компромисите, които вероятно няма да бъдат подкрепени от крайните представители и на двете партии. Вместо това лидерите работят да получат подкрепа от политическия център в момент, в който Конгресът бърза да предотврати фалита на федералното правителство преди крайния срок 5 юни.

„Добри новини. Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята на нашата страна“, каза Байдън и призова и двете партии да положат съвместни усилия за бързо гласуване на закона. „Председателят на Камарата на представителите и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение“, добави той.

В САЩ се договориха за дълга

Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга за две...

Компромисът, обявен в събота вечер като предварителен, включва орязване на разходи, но рискува да разгневи някои конгресмени, след като се запознаят подробно с отстъпките, които са превдидени в него.

Следващите дни ще покажат дали Вашингтон отново ще успее за малко да избегне дефолт по американския държавен дълг, както е ставало многократно в историята, или световната икономика ще навлезе в потенциална криза.

Конгресмените се очаква да се върнат на работа най-рано във вторник заради отбелязването на Деня в памет на загиналите във войните в понеделник. Маккарти обеща, че ще спази правилото да обяви законопроекта най-малко 72 часа преди гласуването. Законодателният пакет би могъл да бъде внесен навреме за гласуване в Камарата на представителите още в сряда, а по-късно през седмицата и в Сената.

Дефолт на САЩ би предизвикал парализиране на финансовите пазари и би могъл да доведе до международна финансова криза. Според анализатори ще бъдат изгубени милиони работни места, а фондовите пазари ще се сринат и ще заличат трилиони долари от благосъстоянието на домакинствата.

Йелън: До 5 юни трябва да има актуализация на дълга на САЩ

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди в петък за възможна неплатежоспособност по американския дълг на 5 юни, ако Конгр...

Маккарти и преговарящите от страната на републиканците представят споразумението като успешно за Републиканската партия, макар и без да достига до резките ограничения на разходите, за които те настояваха.

В неделя той каза в Капитолия, че договореното „не дава на всеки всичко, което иска“, но това може да се очаква при партийно разделено управление.

Правителството отстъпи пред някои от исканията на републиканците, като изискване за трудова заетост за получателите на талони за хранителни продукти, които са трудоспособни и без зависими от тях лица. Отменено е финансирането за някои мерки за преодоляване на последствията от пандемията и за наемане на нови агенти в Националната служба по приходите, пише БТА.

Централно място в компромиса заема двугодишно бюджетно споразумение, което по същество би запазило разходите на същите равнища през 2024 г., като същевременно ги увеличава за отбрана и за ветераните, и ограничава нарастването им до 1 процент през 2025 г. Това, наред с увеличаването на тавана на дълга за две години, отлага чувствителния политически въпрос за след следващите президентски избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка